NACIONALNOJ biblioteci Crne Gore "Đurđe Crnojević", jednoj od ikona crnogorske kulture koja vuče korene od daleke 1893. godine kada je knjaz Nikola I Petrović u slavu četiri veka Crnojevića štamparije osnovao Javnu biblioteku, preti blokada, jer su zaposleni najavili štrajk. Razlog je kako navode u Sindikatu, što su iscrpljena sva sredstva borbe "za uspostavljanje normalne, zakonom propisane organizacije rada".

- Usvajanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, oktobra 2016. godine, mnogi poslovi i radna mesta koji su do sada postojali u Nacionalnoj biblioteci su nestali iz Granskog kolektivnog ugovora, iako u Biblioteci postoji osnovna potreba za njima, da bi se ispunili svi ciljevi i zadaci, koje je, prema Zakonu o bibliotečkoj delatnosti, Nacionalna biblioteka Crne Gore dužna da ispuni - poručili su iz Sindikata.


PROČITAJTE JOŠ: ISTRAGA O LIKVIDACIJI VUKOTIĆA: Privedeno 26 "kavčana", pronađeno šest čaura

Podsećaju da je između Ministarstva kulture i Nacionalne biblioteke nastalo "vrzino kolo" i oko usvajanja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u ovoj ustanovi.

- U periodu od usvajanja GKU do danas su se izmenila tri ministra, zaposleni u Biblioteci su organizovali više štrajkova upozorenja, direktor Biblioteke se, kao i sindikat ove ustanove, više puta obraćao Ministarstvu kulture sa zahtevima za pomoć, ali bezuspešno. Sve što je Biblioteka kao pomoć od Ministarstva kulture dobila za to vreme, bila su obećanja i načelni dogovori da treba da se menja Zakon o bibliotečkoj delatnosti - navode u Sindikatu. - Država nema jedinstvenu uredbu o jedinstvenim i ujednačenim platnim grupama za sve državne službenike, zbog čega nastaju velike i nelogične razlike u koeficijentima obračuna plata među profesionalcima u okviru jedne branše.

Zaposleni ne vide zašto bi bio problem izdvojiti Nacionalnu biblioteku u odnosu na druge biblioteke u državi, kad je to već zakon učinio.

- Treba postupiti i sa Nacionalnom bibliotekom kao sa Crnogorskim narodnim pozorištem, jer NB jedne države predstavlja svetu kulturu te države i njenu pisanu baštinu, a ona datira, kao i naziv bibliograf, od srednjeg veka - od Oktoiha prvoglasnika. Nisu ga izmislili zaposlenici u Nacionalnoj biblioteci - poručuju sindikalci.


PROČITAJTE JOŠ: Zaplena na „Jadranu“: Ponos crnogorske mornarice bio narko-taksi?!

BOGATSTVO

BIBLIOTEČKA kolekcija NBCG "Đurđe Crnojević" sastoji se od oko dva miliona knjiga, novina, časopisa, rukopisa, geografskih i istoriografskih karata, atlasa, muzikalija, razglednica i fotografija. Poseduju i albume, kataloge, audio i video materijale, mikrografske forme i druge bibliotečke materijale.