SANACIJA oštećenog kanalizacionog kolektora u trupu Ljutog potoka, u naselju Topla, počela je na Dan planete Zemlje. Oštećenje kolektora u dužini od desetak metara prouzrokovale su lane jake novembarske kiše i bujice. Tada se srušio i stari most "Savatije Ljubibratić" i oštećena je terasa mlina.

Radovi su započeti pravljenjem zemljane rampe preko koje je u korito potoka spušten bager. Prva faza radova podrazumeva formiranje nasipa kojim se kanališe voda i potok pregrađuje u cilju oslobađanja od vode desne obale na kojoj sledi sanacija i prespajanje kolektora.


PROČITAJTE JOŠ: Sa 125 evra živi 591 penzioner


U okviru ove faze biće obrađena leva i desna obala potoka i saniran potporni zid koji drži saobraćajnicu - Njegoševu ulicu na delu od Milašinovića mosta do raskrsnice sa Ulicom Mića Vavića. Uz sve to biće obavljeno i sortiranje kamena starog Vladičinog mosta. Kamen će biti deponovan kako bi s jeseni započela i rekonstrukcija mosta koji nosi ime po Savatiju Ljubibratiću.

PROČITAJTE JOŠ: Kolicima ne mogu ni do lekara

On je nakon spaljivanja manastira Tvrdoš, kod Trebinja i smene otomanske uprave mletačkom, stigao u Herceg Novi 1694. godine, a već 1713. je osveštao novi pravoslavni hram na Toploj posvećen vaznesenju Hristovom i doneo stolovanje Mitropolije u Herceg Novi.

Izvođač je firma "Bokić", a radove finansira Opština Herceg Novi.


Započeti radovi / Foto VodovodNEZAŠTIĆENO NASLEĐE

PREMA nekim podacima, tačno 1698. godine sagrađen je most - nevelik, ali lep, kameni i sa prelomljenim svodom. Ni on, niti drugi kameni mostovi uglavnom iz 18. i 19. veka, kojih je na području hercegnovske opštine dvadesetak, nisu na spisku zaštićenog graditeljskog nasleđa.