Srušen dom patrijarha Varnave

M.Drobnjak

22. 04. 2019. u 17:37

Crna Gora ostala bez kuće jednog od najznačajnijih poglavara SPC. Objekat u Pljevljima nije bio zaštićeno kulturno dobro

Срушен дом патријарха Варнаве

Rušenje kuće u kojoj je rođen patrijarh srpski Varnava,foto M.Drobnjak

RODNA kuća patrijarha srpskog Varnave Rosića u Pljevljima u ponedeljak je - srušena. Uklanjanje skromnog, prizemnog objekta u naselju Zlodo izvršeno je, navodno, na zahtev trenutnih vlasnika, a ovom činu nije se usprotivio niko iz opštinske uprave niti nadležnih za brigu o kulturno-istorijskim objektima.

Ovim činom Crna Gora je ostala bez spomenika koji je čuvao sećanje na jednog od najvažnijih poglavara SPC, koji je u istoriji zapamćen kao veliki borac protiv Konkordata iz 1937. godine koji je znatno proširivao krug prava Rimokatoličke crkve. Patrijarh Varnava našao se u središtu tzv. Konkordatske krize, koja je više godina tresla poznu Kraljevinu Jugoslaviju i koja je jedan od najtežih sukoba države i Srpske crkve u novijoj istoriji.

U pljevaljskoj lokalnoj upravi navode da nisu bili obavešteni da će kuća patrijarha Varnave biti uklonjena.


- U spisku starih objekata predviđenih za rušenje nema ovog objekta. Po ovom pitanju niko nas nije kontaktirao, a za rušenje smo saznali sa društvenih mreža - kaže Mira Čolović, iz Sekretarijata za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Ona tvrdi da vlasnici objekta nisu ni bili obavezni da se obrate lokalnoj upravi za rušenje.

Buldožer na delu u Pljevljima,foto M.Drobnjak

Brisanje sa lica zemlje kuće patrijarha Varnave, međutim, dobilo je i političku aromu. Opoziociona Nova srpska demokratija (NSD) u tome jasno vidi nastavak antisrpske politike u Crnoj Gori.

- Nije bitno čije je vlasništvo bila kuća u kojoj se rodio patrijarh Varnava, već se postavlja pitanje zbog čega nije bila pod zaštitom. Kuća je, nažalost, srušena čime je nastavljena politika koja stremi rušenju krstionice na Miholjskoj prevlaci i crkve na Rumiji. Vlasti u Crnoj Gori ne žele da štite ni mesta ni objekte koji su značajni za srpski narod i srpsku kulturu - naglašava Milan Lekić iz pljevaljskog NSD.

Patrijarh Varnava bio je vezan za svoj rodni kraj. Zapamćena je njegova kanonska poseta 1935. godine, kao i pokroviteljstvo lokalnim udruženjima.

Foto PV portal.me Nekadašnji izgled kuće patrijarha Varnave


NOTR DAM ŽALE, A SVOJE RUŠE

AKTUELNA vlast se nudi da pomogne navodno obnovu katedrale u Parizu, a po Crnoj Gori ruši ili preti da će da ukloni svetinje Srpske pravoslavne crkve - ističe Lekić.


Patrijarh Varnava


Tokom ponedeljka najviše kritika je upućivano na račun lokalne uprave, jer su građani zamerili da lokalna uprava nije ništa uradila da se kuća zaštiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

КИР СРБИН

22.04.2019. 21:11

Шта рећи, милогорци, прско им "посао" на Јадрану, па на кога ће сем на Србе...

BOŽA ZEMUNAC

22.04.2019. 22:42

Sramota, oni ne znaju za sram.Onaj gore gleda i biće naplate.Bog sve vidi.

МујоЗагреб

24.04.2019. 13:33

Људи, нису криви Црногорци! Ми смо криви што своје не чувамо и поштујемо. Други то за нас сигурно неће урадити. Поготово у овом чуднођ времњну, кад им је једини начин профилирања пљување по Србији и Србима. Зато, уразумимо се.