Ćirilični natpisi precrtani na putokazima u BiH

Tanjug

ponedeljak, 22. 04. 2019. u 13:29

Ћирилични натписи прецртани на путоказима у БиХ

Foto Nezavisne.com

"Čim je ćirilica prešarana na ulazu u neki grad, to je poruka da Srbi u taj grad nisu dobrodošli", rekao je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, Đorđe Radanović

Na potezu između Neuma i Mostara na mnogim putokazima precrtani su ćirilični natpisi naziva naselja, a po informacijama Odbora za zaštitu prava Srba u BiH, slična je situacija i u mnogim drugim opštinama širom BiH.

U tom odboru ističu da je ovakav primer uočen i na ulazu u Sarajevo iz pravca Pala te ocenjuju da je poruka jasna, prenele su Nezavisne novine.

"Čim je ćirilica prešarana na ulazu u neki grad, to je poruka da Srbi u taj grad nisu dobrodošli", rekao je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, Đorđe Radanović.

Pročitajte još - VIDEO: Kako se uništavaju ćirilični natpisi u Hercegovini

Kako je istakao, taj problem ostavlja loš utisak kada, na primer Srbi putuju ka moru, ka Jadranu.

"Ovo je poruka da ništa nije dobrodošlo što ukazuje na Srbe", ocenio je on.

Iz preduzeća "Ceste Federacije" priznaju da je ova problematika prisutna i dodaju da se to rešava u okviru redovnih aktivnosti.

"Nažalost, veoma često se oštećuje i uništava saobraćajna signalizacija. Precrtavanje i bojenje ćiriličnih natpisa se rešava čišćenjem. Za ovo su zaduženi putari u toku redovnih aktivnosti, tako da nemamo evidenciju o broju oštećenih znakova na ovaj način, niti o visini nastale štete", rekli su iz "Cesta Federacije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Србин

22.04.2019. 13:46

Путујем већ годинама у правцу Српске Херцеговине и то је редовна појава. Често прецртана црвеном бојом, ваљда и то има неку симболику. У почетку су их обнављали, а задње две године више нема ћирилице на таблама, претпостављам досадило им да раде узалудан посао.Конкретно је то област око Чапљине.

Banjalucanka

24.04.2019. 15:26

@Србин - Sreca za Bosnjake da im je pismo isto latinica, inace bi bila i ona precrtana. A okolina Capljina je uvjek bila poznata po ustastvu. Ustvari u citavoj Hercegovini gdje su Hrvati vecina. To je samo jedan razlog sto Srbi institiraju na postojanju Srpske.

др Милан Лекић

25.04.2019. 22:59

@Србин - Херцег-Босна Светога Саве (Захумље, ) је првобитно политичко, економско и културно средиште преднемањићке Србије. Међугорје је њено географско средиште и није случајно Госпа васкрсла баш ту 1981. године. На том простору у јамама налази се више покопаних православних Срба у односу на број живих католика, данас. Председник Додик не сме подржавати стварање тзв. трећег ентитета на земљи којом је управљао принц Растислав Немањић, из двораца око Међугорја (Броћно, Полог, Вељаци, Борак, Благај).

Čika Velja

22.04.2019. 14:48

Pa nisu se valjda borili da im cirilica bude pismo...borili su se kao sto i corav vidi,da cirilice nema???

Djole

22.04.2019. 15:45

Nije mržnja u pitanju nego ne znaju pročitati i misle da neko baca sihre pa zato prekriivaju bojom.

Gaston

22.04.2019. 16:59

I Srbija treba da ukine latinično nazive, neka se bune tz. demokrate... Nedaj se srbijo.

МујоЗагреб

24.04.2019. 13:34

Ништа ново и непбично. Ово се дешава већ годинама. Хрватска култура.