DECA sa posebnim potrebama duže od deceniju čekaju Dnevni centar pored stalnih obećanja i čelnika Opštine Bar i Ministarstva rada i socijalnog staranja. Kutak predviđen za najranjiviju populaciju nije urađen. Podsećanja radi, još dok je predsednik Opštine Bar bio Žarko Pavićević, zatim dr Zoran Srzentić, a ministri rada i socijalnog staranja Fuad Numanović, Predrag Bošković, Zorica Kovačević - Dnevni centar, u njihovim najavama, samo što nije završen. Ono u čemu su tri prethodna ministra rada i socijalnog staranja bili usaglašeni jeste tvrdnja da je ministarstvo, novac za Dnevni centar prebacilo na račun Opštine Bar.

Profesor u penziji Sloban Vuković preko NVO "Osmeh" 17 godina aktivno pomaže deci koja imaju smetnje u razvoju. On navodi da je Opština Bar dobila 217.000 namenskih sredstava za gradnju Dnevnog centra.

- Za ovu namenu 2009. godine Opština Bar je dobila 147.000 evra, a sadašnji ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao nam je da je Opštini Bar uplaćeno još 80.000 evra. Nadam se da će biti pomaka, mada to čekanje zaista dugo traje - kaže Vuković. - Zamislite ljude koji imaju dete sa teškom smetnjom. Oni moraju da žive život. Ti roditelji imaju potrebu da negde pođu, ali ako nemaju kod koga da ostave dete, oni su onemogućeni da odu kod lekara, na svadbu, sahranu. Zato pored ostalog postoje Dnevni centri da bi se deca mogla poveriti stručnim ljudima na nekoliko sati.

Pročitajte još - Bar: Uskoro centar za decu sa posebnim potrebama

Uz poražavajuću činjenicu za celo društvo da deca ometena u razvoju duže od decenije čekaju Dnevni centar, i nevladine organizacije koje brinu o njima, posle osam godina, konačno su u martu ove godine dobile novac iz opštinskog budžeta.

Za NVO "Osmeh", koja se bavi decom intelektualno ometenom u razvoju, dobijena novčana podrška bila je uslov da opstanu.

- Sredstva koja smo dobili u martu na lokalnom nivou za nas je slamka spasa, jer smo bili na ivici egzistiranja. Iako ova sredstva nisu dovoljna, za nas koji se bavimo humanitarnim radom su od neprocenjivog značaja i sada tek možemo da sagledamo u kakvoj smo "provaliji" bili ovih osam godina. Mi imamo najranjiviju grupu. To su deca intelektualno ometena u razvoju koja ne mogu sama da brinu o sebi i koja gotovo ne izlaze iz kuće, nemaju osmišljen život i osnovna prava. Oni su u senci i društvo treba da razmišlja o njihovim pravima, i omogući ono što im svakako pripada. Toj deci treba šansa, oni treba da imaju prava kao i drugi ljudi - ističe Vuković.

DOKTOR, POLIGLOTA, NA ŠTAKAMA

U BARU imamo ženu koja ide na štakama, doktor je, govori četiri svetska jezika, ekspert je Unicefa, kazao je profesor Vuković. On je inače i predsednik UO Saveza "Naša inicijativa", najbrojnije organizacije u invalidskom pokretu Crne Gore, koja okuplja dvadeset roditeljskih udruženja u 17 gradova Crne Gore.