PROTESTI U CRNOJ GORI: Bunt će iskazati blokadom

V. Vujnović

ponedeljak, 15. 04. 2019. u 11:15

ПРОТЕСТИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Бунт ће исказати блокадом
Organizatori protesta "Odupri se" juče okupili i grupu građana na centralnom trgu u Herceg Novom. Cilj okupljanja je da čuju želje građana i zajednički pruže otpor vlasti

POSLE obilaska Budve, Kotora i Tivta, pokret "Odupri se - 97.000" organizovao je juče i u Herceg Novom protest i okupljanje na glavnom gradskom trgu. Govorili su članovi organizacionog odbora građanskih protesta Nikola Grdinić, Dragan Sošić, Mirsad Kurgaš, Vladan Šćepanović a iz Herceg Novog Danijela Đurović (SNP).

Čule su se stare poruke da je Herceg Novi jedan od retkih slobodnih gradova u Crnoj Gori pa su ovde, kako je rečeno, stigli da bi preuzeli deo te pozitivne energije i podelili je sa svima u Crnoj Gori.

Dragan Sošić objasnio je da je cilj organizatora da na ovim okupljanjima čuju građane, da čuju šta žele i kako da nastave borbu za smenu režima.

Pročitajte još: Pokret „Odupri se" 97 000 i u Pljevljima

- Cilj je da se ujedinimo u cilju podizanja građanske svesti i građanske hrabrosti. Želimo da zajedno sa vama koordiniramo u svim gradovima i pružimo otpor ovom kriminalu, da čujemo kako bismo u vašoj lokalnoj zajednici mogli da pružimo otpor, da dogovoramo zajedničke akcije građanske neposlušnosti. Koje će u narednom periodu biti snažne i pokazaće građanski bunt - rekao je Sošić.

Građanski bunt, prema rečima organizatora, mogao bi uskoro biti iskazan blokadom saobraćaja, blokadom instutucija i sistema.

- To možemo samo zajedno - čulo se na protestu uz poruku da suprotno "njihovom kukavičluku građani pokažu hrabrost, a nasuprot njihovim izveštačenim licima osmehe", baš kao što to čine u Herceg Novom.

Okupljeni su uzvikivali parole koje su se i ranije čule - "Mi smo država", "Ako se ne boje, što nas onda broje" i "Ne boj se - gotov je".

Mirsad Kurgaš iz Organizacionog odbora pokreta "Odupri se - 97.000" uveren je, kako je rekao, da će građanima brzo svanuti "bez onih koji su nas doveli u ovo crnilo, koji uništiše državu i privredu, fabrike i hotele".

Primera za loše privatizacije u Herceg Novom je možda najviše, a ono što još treba braniti je institut u Igalu.

KO PREDAJE KOTOR?

ORGANIZATORI su rekli da su zadovoljni odzivom građana u Tivtu, Budvi, a posebno u Kotoru. Nezavisno od protestnog okupljanja "Odupri se 97.000" Kotorani su juče organizovali i skup "Ko to predaje Kotor?" i uputili poziv Socijaldemokratskoj partiji (SDP), koja učestvuje u vlasti, da povuče predlog za razrešenje predsednika opštine Vladimira Jokića. O inicijativi će se odbornici izjašnjavati na sednici koja je zakazana za 24. april.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije