BANjALUKAVišeod500 štandova uz prateće objekte uništeno je u velikom požaru koji je usubotunanedeljuzahvatio pijacu Arizona kod Gradačca.Tačaniznos štetećepokazatiistraga, alipremanezvaničnimprocenamarečjeodesetinamamilionakonvertibilnihmaraka. Hiljaduradnikaostalojebezposla. ZasveganekolikominutapijačnitrgovcinaArizonikodGradačcasuostalibezičega. U istoj situaciji su se našli i pre tri godine kada je vatra progutala ovu pijacu.

Tačan uzrok izbijanja vatre pokazaće istraga, ali pijačni trgovci i ovaj put izražavaju sumnju o namernom podmetanju požara.

Predsjednik Nove pijace d.o.o. u čijoj nadležnosti je Arizona Ensar Mešanovićza "Klix.ba" je rekao da je dojava o požaru stigla u 3:10 sati.

- Dali smo sve od sebe da zaustavimo vatru, skupa s vatrogasicma i svim ljudima koji ovde rade. Nažalost, u tome nismo uspeli. Ovo se dešava drugi put, a šteta je na desetine miliona KM. Nadležni rade svoj posao i sada čekamo prvi izvještaj, rekao je Mešanović.

Kako je istakao, na Arizoni svaki dan radi okvirno hiljadu osoba, a procenjuje se da je izgorelo skoro 500 štandova na kojima su trgovci uglavnom prodavali tekstil, obuću i slične proizvode.

- Trgovci su se teško oporavili od prošlog požara. Onoliko koliko smo mogli pokušali smo ih osloboditi obaveza koje su imali prema nama, a nadležni organi su nedovoljno učestvovali kako bi trgovci izašli na nulu", naveo je Mešanović.

Egzistenciju na ovoj pijaci ostvarivao je i Nihad Karić iz Tuzle koji se sada nalazi uvelikom problemu.


- Požar koji ste danas zatekli predstavlja isti scenarij iz januara 2016. godine. U to vreme sam bio vlasnik jednog objekta, a sad sam imao tri. Šteta je nastala u celosti, ne samo za mene, veći za sve ostale ljude koji su radili u krugu ove pijace. S krvlju i znojem smo se borili kako bi opstali, ali smo ovde sada ugroženi, rekao nam je Karić.

Prema njegovim tvrdnjama, vlasnik i direktor pijace nisu obezbedili minimalne tehničke uslove kako bi objekti funkcionisali.

- Nama su inspekcije dozvoljavale rad, iako smo sugerirali na neispunjavanje minimalnih tehničkih uslova za to. U proteklih devet do deset meseci smo išli kod direktora i tražili da nam stvori uslove za obezbeđenje objekata, kako ne bi došlo do požara, ali on i vlasnik ništa nisu poduzeli, tvrdi Karić.


Robu je uglavnom nabavljao iz Turske, Italije i Mađarske, a posledice prošlog požara je sanirao uzimanjem kredita u mikorkreditnim organizacijama.

- Sada će 90 posto nas dobijati telefonske pozive od dobavljača s porukom: Kada ćeš mi doneti pare", dodao je Karić.

Pijačni trgovci uglavnom nisu raspoloženi za razgovor s novinarskim ekipama, a u neformalnim razgovorima izrazili su sumnju o namjernom podmetanju požara.

Tačan uzrok izbijanja vatre pokazat će istraga. Na mestu događaja i dalje se nalazi veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, vatrogasne ekipe i istražioci koji će obaviti uviđaj.S obzirom na to da vatra još uvek nije u potpunosti ugašena, nije poznato kada će početi uviđaj.