CRMNIČKO selo Limljani je u Ginisovoj knjizi rekorda. Stari "ćira" je "upisao" Limljane u Ginisovu knjigu rekorda kao selo sa najviše železničkih stanica na svetu! U vreme knjaza Nikole, "ćira" je kroz ovo selo vozio dva i po sata i zaustavljao se na pet železničkih stanica (što nemaju ni današnji gradovi).

Prethodna direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović je pre tri godine pokrenula projekat "Trasom starog ćire" kako bi na atraktivan način vožnja "ćirom" dočarala minula vremena turistima, a i omogućila pored ostalog da degustiraju crmničko vino u pet vinarija koliko ih ima na relaciji Virpazar - Boljevići - Limljani - Virpazar.

IAKO je krajem avgusta prošle godine iz Jagodine gde je napravljen, u Bar stigao voz "ćira", namenjen za jedinstvenu turističku ponudu - da izletnike vozi kroz Crmnicu na najavljenoj relaciji, planirana atrakcija verovatno neće biti u ponudi turistima ove sezone jer "koče procedure". Crmničani ističu da nadležni nedovoljno rade na valorizaciji potencijala u seoskom području, a jedan od primera je spora i neizvesna realizacija projekta "Trasom starog ćire" na kojem Turistička organizacija Bara radi treću godinu. Do sada za ovaj projekat TO Bar je izdvojila preko 66.500 evra.

Crmničanin, uspešni vinar Ilija Klisić ističe da bi povratak voza "ćira" za Crmnicu, sela Limljane i Boljeviće bio bum, šansa za mlade ljude koji su otišli iz tih sela, da obnove svoja ognjišta. Sa druge strane, direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj navodi da realizacija ovog projekta ima mnogo izazova, da se moraju prethodno zadovoljiti sve zakonske procedure.

- "Ćira" bi vratio duh Crmnici i Limljanima. Imam 63 godine i sećam se "ćire". Sećam se i te 1959. godine kada je ukinuta pruga Bar-Virpazar preko Sutormana, ukinut je "ćira" - kaže Klisić.

PROČITAJTE JOŠ - Vojvođanske priče: Ćira jezdio glavnim sokakom

ČINjENICA da je selo u Ginisivoj knjizi rekorda upravo zbog voza "ćira", za turiste može da bude jedinstvena atrakcija. On smatra da se od prošlog leta do početka ove sezone imalo vremena, da je bilo volje, da se "ćira", koji "leži" u Baru već stavi u funkciju turističke ponude Crmnice, Crne Gore.

Emil Kukalj

- Moglo bi se naći rešenje da ovaj voz saobraća na trasi Virpazar-Boljevići--Limljani-Virpazar, jer na tom potezu ima pet vinarija i svih pet su registrovane. Obilazak vinarija vozom je mogućnost još jedne izletničke ponude u Crmnici, i to atraktivne i originalne. Nama su pune uši priče, ali šta se radi da se potencijali valorizuju. Seoski turizam možemo podići na mnogo veći nivo, jer imamo šta da ponudimo, ali u Crmnicu treba ulagati - kaže Klisić, ističući da Crmnici fali infrastruktura.

DIREKTOR TO Bar Emil Kukalj kaže da za realizaciju projekta "Trasom starog ćire u Crmnici" još se nisu stekli formalni uslovi, pa sa sigurnošću ne može saopštiti termin početka, kao i na koji način će se realizovati ovaj projekat.


Ilija Klisić

-Kada kažemo formalni uslovi, pre svega imamo u vidu stavke Zakona o bezbednosti saobraćaja koje definišu turistički voz, ali i površinu kojom isti može saobraćati, a takođe i Zakon o turističkim organizacijama. Jedan od osnovnih preduslova za puštanje u saobraćaj turističkog voza je i njegova registracija kod nadležnih državnih organa. Ta procedura je započeta još prošle godine, ali taj postupak zahteva i dodatno angažovanje eksperata mašinske struke kako bi se ispunili svi uslovi za bezbednu vožnju turističkim vozom - ističe Kukalj, dodajući da će TO Bar definisati održivi model za realizaciju ovog projekta.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradske priče: Nostalgija za „ćirom“

ZAKON KOČI REKONSTRUKCIJU DEPOA

VLADA Crne Gore vratila je Opštini Bar ruševnu zgradu površine 360 kvadrata u Boljevićima, u kojem je projektom predviđen muzej železnice, suvenirnica, depo za "ćiru", izložbeni i prostor za književne večeri i koncerte. Rekonstrukcija ovog objekta nije završena.

- Izvođač je izabran, ali je u međuvremenu došlo do promene Zakona o planiranju i izgradnji objekata, pa bi za rekonstrukciju bilo potrebno "prepakovati" postojeći projekat u skladu sa novom zakonskom regulativom, što zahteva određeno vreme - kaže Kukalj.