SUKOB U SELU KOD ŠAVNIKA: Popu traže da im vrati bogomolju

V. KADIĆ

subota, 13. 04. 2019. u 08:15

СУКОБ У СЕЛУ КОД ШАВНИКА: Попу траже да им врати богомољу

Kod crkve u selu Dubrovsko, Foto V. K.

Raskolnici Miraša Dedeića ne odustaju od pravoslavne svetinje u selu Dubrovsko kod Šavnika. Za hram tvrde da je nezakonito upisan u katastar

BAŠ kada se činilo da su tenzije u selu Dubrovsko kod Šavnika splasnule, u petak je meštane ovog kraja šokirala vest da je grupica njihovih komšija okupljenih oko raskolnika Miraša Dedeića tužila popa da im vrati crkvu u selu jer je navodno nezakonito upisao u katastar! Crkva Svetog Georgija je, kao i sve druge sa ovog područja, ali i šire, upisana u vlasništvo Eparhije budimljansko-nikšićke. Episkop Joanikije poslao je jasnu poruku - hram je za sve otvoren, ali ne i za lažno Miraševo sveštenstvo.

Nemila dešavanja bila su povod da se oglasi najuža porodica upokojenog sveštenika SPC Mira Božovića - Milutin, Tomislav, Luka i Ljubomir Božović. Oni su zajedno sa svojim porodicama, sa žaljenjem dočekali vest da je Crkva Svetog velikomučenika Georgija u njihovom selu Dubrovsko, umesto svetog mesta hrišćanskog i bratskog molitvenog okupljanja i saborovanja postala povod za bratsku neslogu, omrazu, razdor i otimanje. U petak su reagovali iz Udruženja Durmitoraca u Beogradu, koje traje već osam decenija.

- Pokušaj nasilnog otimanja crkve na Dubrovsku od naše Srpske pravoslavne crkve, unijaćenja naše vere, direktni je udar na našu tradiciju - poručuju Durmitorci okupljeni pod krovom svog udruženja u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ - DROBNjACI NE DAJU SVETINjU: Raskolnik Dedeić bi da im otme crkvu


- Moramo se setiti da je naša crkva bila stub očuvanja identiteta našeg naroda, a pogotovo u Crnoj Gori, kada je sve do knjaza Danila na njenom čelu stolovao vladika. Ko želi da brat udari na brata? Iako nismo tamo, mi smo svim bićem i srcem uz naš narod u njihovoj borbi za očuvanje vekovne tradicije, i nikako nam se ne može spočitati da se mešamo u politiku.

Božovići navode da su, u vreme kada je sagrađena crkva, meštani sela očigledno znali da građevinu kao crkvu ustrojava episkop, po pradavno ustrojenim i neoborivim kanonima, i da nikakvim prilozima niko, pa ni selo, ni car, ni bogataš, ne postaju vlasnici, ni posednici crkve, već jedino ktitor, dobrotvor ili priložnik.

- Dakle, ti naši preci su se sabirali oko te želje da imaju svoju crkvu u svom selu, prikupili su sve što su mogli i imali, sagradili, ali ona nije samim tim postala crkva, nego su se morali obratiti u to vreme nadležnom crkvenom velikodostojniku - ističu Božovići.


INTERESI NARODA

SVE je počelo pokušajem potapanja kanjona reke Tare, kanjona Nevidio, uništavanjem lepote Crnog jezera, dodaju u saopštenju Udruženja.

- Ne znamo koji i čiji ekonomski interesi to mogu opravdati? Jedno je sigurno, to nisu interesi naroda našeg kraja, pa ni Crne Gore u celini! Moramo se setiti reči da zemlju nismo nasledili od predaka nego smo je pozajmili od potomaka, tako je moramo sačuvati za njih, kao što su je naši preci čuvali za nas - navodi se u saopštenju.