Odupri se u Briselu

V. KADIĆ

10. 04. 2019. u 12:28

Одупри се у Бриселу

Građani ne odustaju / Foto V. K.

Sporazum o budućnosti organizatora građanskih protesta i opozicije pred EU. Nezvanično, kofere za put pakuju Džemal Perović, Nebojša Medojević i neko iz DCG. Zahtevi: ostavke, tehnička vlada, bojkot svih izbora do ispunjenja

SPORAZUM o budućnosti koji su nedavno potpisali predstavnici građanskog pokreta "Odupri se - 97000" i parlamentarne opozicije naći će se pred zvaničnicima Evropske unije u Briselu. To je dogovoreno na poslednjem sastanku koji je održan u ponedeljak veče, mada se još ne zna sastav tima koji će otputovati u sedište EU, kao ni datum.

Dokument koji je ujedinio opoziciju i nevladin sektor, građanska udruženja, slobodne intelektualce parafiralo je 39 opozicionih poslanika na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Ključni zahtev su ostavke čelnika države i pravosudnih institucija, formiranje tehničke vlade, uz bojkot svih izbora dok se ne ispuni ovo što traže. Nezvanično se pominje da će kofere za put u Brisel spakovati Džemal Perović (pokret "Odupri se"), Nebojša Medojević (Demokratsk front) i neko iz Demokratske Crne Gore.


PROČITAJTE JOŠ: Milo Đukanović: Izjava Milorada Dodika nije vredna komentara

Na sastanku je postignut dogovor da nekoliko radnih grupa i kreativnih timova odmah počne da radi na osmišljavanju različitih akcija koje će biti u funkciji pritiska na vlast.

- Naročito kada se ima u vidu da protesti i svojom dosadašnjom masovnošću i karakterom ostvaruju svrhu i olakšavaju postizanje cilja, te da ovakav građanski, mirni i nenasilni pritisak postaje sve manje podnošljiv i odoljiv za režim. Lideri i organizatori protesta su odlučni da, na krilima volje građana, koji je nesumnjivo za promene, smenu režima izvedu do kraja i time učine prvi korak ka demokratizaciji crnogorskog društva - navodi se u saopštenju sa poslednjeg sastanka.

Organizatori protesta su u subotu poručili da slede nenasilne akcije, blokada institucija, kao i širenje protesta po svim crnogorskim centrima. Tog dana počelo je "opkoljavanje" državnih institucija u glavnom gradu i vršenje pritiska, a kako su najavili, biće nastavljeno i drugim danima ne samo subotom.

Juče ujutru, oko 7 sati, pokret "Odupri se" organizovao je akciju u kojoj su sa desetak automobila sa sirenama i megafonima kružili oko zgrade Vlade Crne Gore, Predsedništva, Tužilaštva i ostalih institucija u centru Podgorice. Dok su državni službenici pristizali na posao sa ozvučenja su se čuli povici "Odupri se", "Odlazi", "Ulica slobode", "Mi smo država", kao i zvuci policijskih sirena. Odgovorila im je aktuelna vlast poručujući da se u državi politička kriza može rešiti jedino dijalogom u institucijama sistema, a ne opkoljavanjem i na ulici.


PROČITAJTE JOŠ: NA SCENI NOVI SAVEZ: Uskoro bogatija politička mapa Crne Gore

EVROPA PRATI

EVROPSKI parlamentarci su poručili sa konferencije održane u Beču da pažljivo prate prilike i reforme u Crnoj Gori.

- Imao sam otvorene i prijateljske razgovore sa velikim brojem predsednika evropskog parlamenta. Svim sagovornicima sam izneo očekivanje da Crna Gora kao ubedljivi lider u pregovaračkom procesu i država sa odličnom susedskom i regionalnom politikom, ima realno očekivanje da bude poštovan princip individualnog dostignuća i da bude administrativno, ekonomski i na svaki drugi način podržana na svom evropskom putu - saopštio je šef crnogorskog parlamenta Ivan Brajović. - Od svih sagovornika dobio sam uveravanja da se prilike i aktivnosti u Crnoj Gori i regionu pažljivo prate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije