BiH bez delegata u Savetu Evrope?

D. CURAĆ

petak, 05. 04. 2019. u 19:09

БиХ без делегата у Савету Европе?

Crnadak sa ambasadorom Rumunije Foto D. Curać

Ministarstvo inostranih poslova Bih u petak u Trebinju organizovalo sastanak sa amabasadorima. Sarajevu stiglo poslednje upozorenje da dostavi imena parlamentaraca za ovu godinu

BOSNI i Hercegovini je Savet Evrope poslao poslednje upozorenje da u roku od 48 sati dostavi imena parlamentaraca koji će biti članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u ovoj godini. Ukoliko se to ne desi, BiH će biti bez delagata i neće moći da glasa, što bi bila velika blamaža, istakao je u Trebinju ministar inostranih poslova u Savetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak pre sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU koji su akreditovani u BiH.

Upozorenje nije bilo tema sastanka, ali prema rečima Crnatka, Savet Evrope već duže vreme čeka na delegate iz BiH i sada je stiglo poslednje upozorenje.

- Vrlo jasna poruka, pre svega, kolegijumu Doma naroda BiH i Predstavničkom domu BiH. Ukoliko to ne urade, desiće se po meni velika međunarodna blamaža, možda najveća u poslednje vreme, jer je BiH nedavno i predsedavala Savetom Evrope, stekla ugled, i velika bi bila šteta da ne učestvuje u donošenju odluka - istakao je Crndak.

Pročitajte još - Čović: Uskoro kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara BiH

A ključna tema sastanka u Trebinju, čiji je organizator bilo Ministarstvo inostranih poslova, bila je nastavak puta BiH ka Evropskoj uniji. I tu, kako se čulo, glavnu prepreku predstavlja odlaganje formiranja vlasti na svim novioma. U BiH u 2019. godini očekuju najpre mišljenje Evropske komisije, a do kraja godine i konačnu odluku o kandidatskom statusu.

- Nadam se da će partije koje su započele pregovore oko formiranja vlasti, taj posao završiti, jer je vrlo teško zamisliti konačnu odluku o kandidatskom statusu bez novih struktura vlasti - dodao je Crnadak.

Dane-Manuele Konstantinesku, ambasadorka Rumunije, pružila je podršku BiH na putu ka Evropi i istakla da ta zemlja podupire evroatlantsku budućnost zemalja regiona, dodajući da postoji mogućnost i za pozitivna rešenja.

Pročitajte još - Vigemark: EU nema rezervni plan za eventualnu krizu u BiH

- Evropska unija očekuje da BiH uspostavi vlasti na svim nivoima. Međutim, politički akteri u BiH ni šest meseci nakon izbora nisu pronašli odlučnost, energiju i spremnost za postizanje kompormisa - navela je Konstantinesku.

MEMORANDUM SA BUGARSKOM

PRE sastanka sa ambasdorima, BiH i Bugarska su potisale Memorandum o saradnji Veća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske u oblasti evropskih integracija.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije