CRNA Gora sve je interesantnija biznismenima iz Turske čemu u prilog govori statistika. Lane je registrovano 1.545 preduzeća čiji su vlasnici turski državljani, a samo pre tri godine bilo ih je jedva sedamdesetak.

Sve je više državljana Turske koji hoće da imaju "crnogorsku adresu". Omiljeni lokaliteti za ulaganje u nekretnine, kupovinu, ili zakupe poslovnih prostora su stara gradska jezgra Budve, Kotora i veoma im je interesantan Tivat, dok među investitorima iz Turske ima nemali broj koji nisu ni čuli za Bar i Ulcinj pre dolaska u Crnu Goru.

Pročitajte još - Crna Gora - azil za bogate

- To je trend koji se beleži kroz promet nekretnina, pokretanje biznisa i otvaranje novih preduzeća čiji su osnivači i vlasnici stranci. Ovo potvrđuje Senad Petović, Baranin koji je tri decenije živeo u Turskoj, a u rodni grad se vratio zbog posla i emocija prema zavičaju.

Velika prednost Petovića je znanje turskog jezika što mu omogućava lakšu i bržu komunikaciju sa investitorima iz Turske koji dolaze u Crnu Goru. Iako je na povratku sa suprugom Nerminom stvorio dom u Baru, biznis je poslednjih godina ipak "preselio" u Budvu.

- To je i logična odluka zato što su Turci čuli za Budvu, Boku kotorsku. Ko god dođe iz Turske traži ovaj deo Crne Gore, Bar zaobilaze i to je veliki problem. Nisu ni čuli, a istini za volju Bar i Ulcinj su jako slabo promovisani u Turskoj. Mislim da bi promocija potencijala Bara trebalo da bude mnogo veća u Turskoj - kaže Petović, navodeći da je zasada i jezik velika barijera. Većina Turaka govori engleski, ali ipak ne baš svi.

Turci su odlični trgovci, posvećeni zanatima, dobri ugostitelji i upravo su ove delatnosti uz turizam poslovi koje oni započinju u Crnoj Gori.

Senad Petović

Pročitajte još - Crna Gora: Vlada zaključala kasu

- Kad su pomorske kompanije odlučile da njihovi kruzeri zaobilaze poznatu tursku destinaciju Kušadasi i putničke brodove preusmerili u Kotor, to je bio i povod da se mnogi trgovci, kožari i zlatari presele iz Turske i otvore svoja preduzeća u starom bokeškom gradu. To je podrazumevalo i rešavanje njihovog stambenog pitanja, kupovinu, kako Turci kažu, "letnje kuće", ili stana. Najveće interesovanje imaju za stanove oko 50 do 60 kvadrata. Ono što Turke razlikuje recimo od Rusa jeste činjenica da će u širokom luku zaobići kupovinu nekretnine koja je nelegalna. Koliko god novca da imaju, obrazložiće da nisu bogati da kupe "problem" - kaže Petović, dodajući da među našim stanovništvom vlada zabluda da su oni narod koji ne poštuje zakon. - Što ne znači da se neće cenkati pri kupovini.

NEDOSTAJU VISOKOKVALITETNI HOTELI

TURSKA ima više od 80 miliona stanovnika. Osim zbog posla, oni u Crnu Goru sve više dolaze i turistički. Tako se povećava i broj turističkih agencija koje otvaraju Turci u Crnoj Gori. Naš sagovornik navodi da ono što ovde nedostaje, kad je u pitanju ponuda, to su visokokategorisani hoteli.