RODITELjSKI DOM PORUŠEN TOKOM OLUJE: Komšije počele obnovu kuće

R. ŠEGRT

sreda, 03. 04. 2019. u 09:15

РОДИТЕЉСКИ ДОМ ПОРУШЕН ТОКОМ ОЛУЈЕ: Комшије почеле обнову куће

Blokove za obnovu kuće braće Kalaba donirala ciglana "Brik" Foto R. Š.

Dolaze bolja vremena za braću Kalabe iz sela Bastas kod Bosanskog Grahova. Roditeljski dom koji je porušen tokom "Oluje" nisu uspeli sami da srede

POVRATNICI u srpsko selo Bastasi kod Bosanskog Grahova u Federaciji BiH, braća Milovan i Žarko Kalaba, ovog leta, posle dvadeset godina, konačno bi trebalo da dobiju svoj krov nad glavom. Oni su do sada živeli bez struje i vode, jer roditeljsku kuću koja je porušena tokom "Oluje" nisu uspeli da obnove.

Pomoć nisu dobili ni od lokalne vlasti, niti od bilo koje druge državne institucije u Kantonu 10 i Federaciji BiH, pa su njihove komšije odlučile da im stvore bar minimalne uslove za život. Najpre im je Nenad Kovljenić iz susedne Nuglašice obezbedio hranu i novac kako bi mogli da prezime u kući svojih rođaka, a onda je počela velika akcija sakupljanja novca za obnovu kuće. Akciju su preuzeli braća Zoran i Goran Rudić, takođe iz Nuglašice, i svim srcem se potrudili da na raznim stranama sakupe pomoć. I uspeli su, pa su ovog proleća počeli radovi na obnovi kuće za Žarka i Milovana Kalabu.

Pročitajte još - 21 GODINA OD STRADANjA SRBA: Danas u Srbiji obeležavanje "Oluje"

- Sakupili smo oko 4.000 maraka i kupili potreban građevinski materijal kako bi izlili prvu ploču na njihovoj nedovršenoj kući, čija je gradnja počela pre "Oluje". Pilana "Jami" iz Drvara poklonila je deo potrebne građe, a ciglana "Brik" iz Bosanskog Grahova 480 blokova za zidanje. Kupljeno je još 1.280 blokova, tako da pripremamo postavljanje prve betonske ploče - izveštavaju Zoran i Goran Rudić, koji ulažu i svoj rad na obnovi kuće Kalaba.

Akciju su podržali Bastašani sa svih strana: iz Austrije, Švajcarske, Beograda, Novog Sada, Aranđelovca, Majdanpeka, Požarevca i posebno Kikinde, gde ih je najviše. Za težak položaj Kalaba saznali su brojni ljudi poreklom iz Donjeg livanjskog polja, gde su i Bastasi.

NEVOLjA

MILOVAN i Žarko Kalaba posle "Oluje" izgubili su roditelje i starijeg brata. Do sada su im najviše pomagali bliski rođaci.

ZADOVOLjNI ODZIVOM

- ZADOVOLjNI smo odzivom. Novčane priloge uplatili su i oni koji su samo poreklom iz Bastasa, a tamo nikada nisu živeli. Priloge su dali i oni koji ne poznaju braću Kalabe i nikada nisu ni bili u Bastasima, ali su iz Donjeg livanjskog polja, kao što su Ivetići iz Kazanaca, ali i naši rođaci Rudići iz Mrkonjić Grada koji su sakupili oko 1.000 maraka. Akcija se nastavlja i svaka pomoć i dalje je dobrodošla - poručuju Rudići.

Komentari (1)