U VREME časnog uskršnjeg posta bageri će 2. aprila krenuti u rušenje Krstionice, svetog Arhangela Mihaila koja ima 11 metara kvadratnih, na Miholjskoj prevlaci kod Tivta, jer su nadležni državni organi procenili da je ona na tom malom prostoru podignuta nelegalno i da "devastira prostor".

Kao da se ružna prošlost ponavlja. Upravo je u spomen na rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu i manastira na Prevlaci, Krstionica nazvana "Lovćenska suza".

Odluka Ministarstva održivog razvoja i turizma podigla je na noge vernike, sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su najavili okupljanje toga dana kako bi sprečili njeno skrnavljenje.

Teškim mašinama suprotstaviće se molitvom!

Krstionica se nalazi u samom moru i samo je obnovljena stara građevina koja je nastala pre više od 11 vekova kada su je zidale ruke tadašnjih neimara, u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, koja je uspostavljena 1220. godine. U 15. veku, posle mletačkih osvajanja, odnesena je u Veneciju, a za vreme Nezavisne Države Hrvatske 1942. godine preneta je u Hrvatsku, gde se i danas nalazi.

PROČITAJTE JOŠ - Crnogorska vlast ruši još jednu Njegoševu crkvu

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsećaju da se u manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno obavljaju krštenja i da je sve više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Neposredno ispod manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je sada ojačana, a na njoj podignuta mala crkva-krstionica posvećena Svetom lovćenskom tajnovidcu Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Još ranije je sveštenik Mijajlo Backović, koji je inače član Odbora za obnovu manastira Miholjska prevlaka, rekao da inicijativa za rušenje Krstionice ima političku pozadinu, a ne legitimnu borbu za zaštitu prostora. Podsetio je da u odluci o rušenju Krstionice Ministarstvo turizma i održivog razvoja nije navelo obrazloženje, niti je dat izvod iz planske dokumentacije u kome se vidi da taj objekat nije zastupljen u planu.

- Pitamo koji je to plan? Ako je to DUP Ostrvo cvijeća - Brdišta, kakve on ima veze sa manastirskim imanjem? - kazao je sveštenik Backović. - Trećina ostrva, nekadašnjeg odmarališta Ostrva cvijeća, u vlasništvu je crkve, gde se obnavlja manastir. Krstionica je liturgijski deo manastira, a napravljena je na ponti da bi krštavanje bilo lepše, kulturnije i u skladu sa liturgijskim potrebama i arhitekturom budućeg manastira.


KOPIJA ONE IZ DOBA CARA KONSTANTINA

IZ Mitropolije podsećaju da je Krstionica kopija one iz vremena cara Konstantina iz 4. i 5. veka, da je posvećena Petru Drugom Petroviću Njegošu, Svetom Lovćenskom tajnovidcu kome je Ekaterina Vlastelinović poklonila crkveno imanje Miholjske Prevlake. Prethodno ga je otkupila sa crkvom Svete Trojice i konakom koje je podigla.