CG primorje: Posle 17 časova besplatne ležaljke

S. GREGOVIĆ

28. 03. 2019. u 07:54

Iz "Morskog dobra" najavili novine u radu na kupalištima duž crnogorskog primorja za ovu sezonu. Neće biti „šarenila“ sa suncobranima, odvajaće se delovi plaže za goste sa peškirima...

ЦГ приморје: После 17 часова бесплатне лежаљке

Arhiva Večernjih Novosti

NA peščanim žalima, kamenim i betonskim kupalištima duž crnogorskog primorja tokom ovogodišnje sezone biće više reda. I povoljnosti za kupače koji stižu iz raznih krajeva Evrope i sveta. Najavljujući ovo, direktor Javnog preduzeća "Morsko dobro", koje gazduje uskim pojasom uz more, Predrag Jelušić, kaže da letos neće biti "šarenila" kao ranijih godina - reklamnih suncobrana, raznih boja i dizajna, koji su ružili izgled najlepšeg dela obale, a zakupci će morati strogo da poštuju pravilo koje nalaže da pola plaže kojom upravljaju bude bez ležaljki i suncobrana, za goste s peškirima.

- Novina je i u tome što posle 17 časova kupači neće morati da plaćaju upotrebu ležaljki i suncobrana, što je do sada bila obavezna "ulaznica". I komunalna higijena će biti podignuta na veći nivo - ističe Jelušić.

Inače, profesor na turističkom fakultetu u Budvi dr Ivo Županović upozorava da plaže na jugu Crne Gore postaju sve tesnije za kupače. U špicu sezone za gosta-kupača ostaju jedva tri kvadratna metra plaže, iako su svetski standardi drugačiji - od pet, pa čak do osam kvadrata.

Direktor "Morskog dobra" kaže da je to posledica urbanizacije koja je poprimila ogromne razmere. Uz atraktivne plaže izgrađeni su brojni soliteri i druge zgrade sa stanovima i apartmanima. No, što je najgore, i dalje se intenzivno gradi. Iako već stižu organizovane turističke grupe, bageri, teški kamioni i druge mašine uveliko dižu buku i prašinu. I umesto da građevinska sezona već ustupa mesto turističkoj, kako su ranije i predlagali turistički poslenici, otvaraju se uz magistralne puteve i plaže nova gradilišta. I biće zatvorena tek u maju. Plaže su već limitirane, što devalvira ponudu jer gosti traže više prostora i mira.

DISKOTEKE OSTAJU

IZ "Morskog dobra", kao i iz Ministarstva turizma poručuju da će "rat" oko privremenih objekata na budvanskom šetalištu biti rešen za koji dan. Po svoj prilici, diskoteke, otvoreni šankovi i drugi objekti "preživeće" ovo leto na starim lokacijama. Za njihove vlasnike i zakupce biće pronađene alternativne lokacije, na čemu će se raditi duže vreme i stručno, a veoma intenzivno nakon završetka ovogodišnje sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Dragan

28.03.2019. 08:34

Neka se Crnogorci sami ispruže na svojim ležaljkama i neka uživaju u svojim visokokvalitetnim uslugama i praistoriskom odnosu prema turistima a mi ćemo se ipak opuštenije odmarati na nekim grčkim destinacijama. Izuzetno cenim ovu njihovu predusretljivost i velikodušnost ali ipak, neka hvala.

Grof

28.03.2019. 08:42

Bravo za lezaljke i suncobrane, mozda i spasite tu divnu obalu! Diskoteke odmah pozatvarati!

Zalutao

28.03.2019. 08:47

Никад више у ЦГ. Ето, већ 15 година се држим тога.

Зоран

28.03.2019. 09:42

Жао ми је што нећу ово видети осму годину за редом.

Ellobo

28.03.2019. 13:02

Od trenutnih 11 komentatora, barem 10 neće nigdje ljetovati. Lavor ostaje kao opcija. Pozdrav iz Herceg Novog!

Na tvoju veliku žalost

28.03.2019. 13:22

@Ellobo - milion Srba letuje u Grčkoj. Ja lično na Peloponezu. Ne možete vi Milogorci ni zamisliti kolika je to razlika...

I vi tu budete mesec dana

28.03.2019. 13:23

@Ellobo - a ostalo vreme provedete u Beogradu... nije to lepo. Budite ljudi pa nemojte ovamo ni dolaziti.