ZADOVOLjSTVO mi je što prisustvujem svečanosti na kojoj će 94 porodice dobiti ključeve svojih novih domova. Tokom ratnih devedesetih godina, ove porodice iz BiH, Hrvatske i sa Kosova našle su utočište ovde - u Beranama, u kolektivnom centru, koji ne pruža adekvatne uslove za dugoročan život u njemu. Drage porodice, znam da ste predugo čekale ovaj dan. Nadam se da on predstavlja novi početak za vas i raduje me što danas mogu da podelim tu sreću sa vama.

PROČITAJTE JOŠ - POMOĆ OPŠTINE BERANE: Da se zaustavi "bela kuga"

Ovo je u utorak u Beranama kazao šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav, gde je sa drugim zvanicama uručio ključeve stanova u tri zgrade, završene za nepune dve godine.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić u ime Vlade Crne Gore zahvalio se Evropskoj komisiji, donatorima, Razvojnoj banci Saveta Evrope, predstavnicima ambasada, zatim UNHCR-u, OEBS-u i partnerskim zemljama, na sveukupnom doprinosu na implementaciji Regionalnog stambenog programa.

- Regionalni stambeni program u Crnoj Gori predviđa rešavanje stambenog pitanja za oko 6.063 ljudi, odnosno 1.177 domaćinstava koja spadaju u najranjivije kategorije stanovništva, a to su osobe smeštene u neformalnim kolektivnim centrima i ugroženi u privatnom smeštaju - kazao je ministar Purišić, koji je istakao značaj izgradnje stambenih objekata u opštinama na severu Crne Gore, kao što je Berane, radi celokupnog razvoja i ekonomskog prosperiteta ovog dela države.

Na svečanosti u naselju Rudeš predsednik Opštine Dragoslav Šćekić podsetio je da je u Beranama zahvaljujući donatorima iz Evropske unije realizovano na desetine projekata, u vrednosti oko 14 miliona evra.

Ministar Purišić i ambasador Orav uručili ključeve Foto M. Sekulović

- Kada smo, uz pomoć naših evropskih prijatelja ušli u ovaj projekat, podsetio sam da je Berane tokom nesrećnih ratnih vremena na prostorima bivše Jugoslavije mnogima bilo druga kuća - podsetio je Šćekić. - Tada je, u jednom trenutku svaki četvrti stanovnik Berana bio raseljeno lice. I tada smo, polažući kamen temeljac, aprila 2017. godine, poslali poruku zajedništva i ljubavi. A danas možemo konačno i da kažemo da je desetinama porodica Berane jedina i istinska kuća, u kojoj su formirajući svoj novi život, ostvarili i prijateljske, kumovske, bračne i svake druge veze, i time praktično postali naši, odnosno svoji Beranci.

On je istakao da se ne sme i neće zaboraviti ni uloga Vlade Crne Gore, i iskoristio da im, uz reči zahvalnosti, pošalje poziv na jaču i čvršću saradnju.

NEMA KORUPCIJE

DRAGO mi je što sam, boraveći ovde, čuo da je u Opštini Berane nulta tolerancija za svaki oblik korupcije.

Ovo je kazao ambasador Orav posle sastanka sa predsednikom Šćekićem i njegovim saradnicima.

- Nema povratka na staro. Kazali smo da u lokalnoj samoupravi korupcije neće, niti sme biti, toga se i držimo - rekao je Šćekić.