Ima li spasa za Uljanik?

Tanjug

subota, 23. 03. 2019. u 23:46

Има ли спаса за Уљаник?

Foto Tanjug

Sledeći dani biće odlučujući za pulsko brodogradilište Uljanik, a spas će ili doći iz Zagreba, ili će se nastaviti već zastrašujući odlazak radnika i kraj industriji koja je decenijama uspešno poslovala
Sledeći dani biće odlučujući za pulsko brodogradilište Uljanik, a spas će ili doći iz Zagreba, ili će se nastaviti već zastrašujući odlazak radnika i kraj industriji koja je decenijama uspešno poslovala.

Ulaz u Uljanik je zaključan katancima, a radnici ponovno štrajkuju i ne dopuštaju spoljnim kooperantima izgradnju brodova. Kriza je na vrhuncu, a u 162 godine dugoj istoriji Uljanika firma nikad nije bila tako stisnuta uz zid, prenosi portal SEEbiz. Pitanje je opstanka, a "Arsenal" - kako radnici nazivaju brodogradilište, već je napustilo 1.150 radnika.

Boris Cerovac, predsednik Jadranskog sindikata u Uljaniku kaže da je pocetkom 2018. tu radilo 2.800 radnika, a sada 1.650 i kako danas svaki dan odlazi po pet, šest radnika.

Otkako su novi strateški partneri Uljanika, italijanski Finkantieri i hrvatski Div, odbili da rešavaju dubioze pulskog brodogradilišta, sva su očekivanja u spašavanje urušenog sistema uprta u hrvatsku Vladu.

Dok manjinski koalicioni partneri zagovaraju stečaj za sistem koji je pojeo puno budžetskih kuna, vladajuci HDZ nije jedinstven u odluci: spašavati ili ne.

Izjave koje se u javnosti čuju iz vladajucih krugova stvaraju utisak kako se njima ne žuri. Radnici, međutim, nisu dobili šest punih plata. Doduše, od države su ranije dobili tri minimalne plate, ali to je bila samo vatrogasna mera da se privole radnici da dovrše brodove kako državni budžet ne bi teretile izdane garancije i za te brodove.

Sledeći dani biće presudni za pulsko brodogradilište, ali agonija u Puli traje gotovo godinu dana. Počelo je letnjim štrajkovima zbog kašnjenja plata. Međutim, pogrešan kurs u vođenju Uljanika počeo je daleko ranije.

Društvo je od početka 2014. do oktobra 2018. godine uknjižilo zbirni poslovni gubitak od 2,87 milijardi kuna ili 387 miliona evra. Gubitak je toliki da je društvo "pojelo" vlastitu imovinu i trenutno knjiži negativan kapital od 2,2 milijarde kuna.

Kapetani su odavno usmerili vodenje tog industrijskog diva, koji zauzima veliki deo priobalja u Pulskom zalivu, u krivom smeru, navodi SEEbiz.

Postavlja se pitanje ima li Uljanik šanse za opstanak ako država stabilizuje finansije i zaustavi odliv radnika.

Cerovac je uveren da sve to nece biti dovoljno bez paralelnih subvencija države. Bude li ih i u budućnosti, on smatra da bi Uljanik ponovo mogao biti konkurentan.

"Pula je prepoznatljiva po Uljaniku. Ujedno, Uljanik je stvorio Pulu i okolinu te on je itekako potreban gradu zbog velikog broja zaposlenih i novca koji se generiše od plata radnika", kaže Cerovac i dodaje da, ukoliko spasavanje Uljanika ne bude uspelo, radnici bi bili prepušteni sami sebi.

Jasna Jaklin Majetić, predsednica Županijske komore Pula HGK veruje u mogućnost restrukturisanja i pronalaska održivog rešenja za zaposlenost radnika Uljanika.

"Opstanak brodogradnje od velikog je značaja za celokupnu hrvatsku ekonomiju, jer je uz brodogradnju vezan veliki industrijski sistem kooperanata, proizvodaca opreme i pružalaca niza usluga te obrazovni i naučni sektor. Atraktivna lokacija Uljanika u pulskom zalivu otvara razmišljanja o budućim razvojnim planovima koji ne znace iskljucivanje brodogradnje u održivim granicama", kaže ona.