I Srbi bojkotu državne komemoracije u Jasenovcu

Tanjug

utorak, 19. 03. 2019. u 19:45

И Срби бојкоту државне комеморације у Јасеновцу

Spomenik Kameni cvet je monumentalni spomenik posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša u logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata Foto EPA

Srpsko narodno vijeće pridružilo se predstavnicima jevrejskih opština i antifašista koji su potvrdili da, četvrtu godinu zaredom, neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, 14. aprila
Srpsko narodno vijeće pridružilo se predstavnicima jevrejskih opština i antifašista koji su potvrdili da, četvrtu godinu zaredom, neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, 14. aprila.


"Država nije preduzela nužne mere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu, te revizionizam", rekao je Saša Milošević, zamenik predsednika SNV-a za "Novosti", glasilo Srba u Hrvatskoj.

Upravo suprotno, tvrdi Milošević, nizom mera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, tolerisanjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu.

PROČITAJTE JOŠ: Bet Isreal ni ove godine neće biti u Jasenovcu

"Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac", zaključio je Milošević.

On je najavio da će srpska, jevrejska i romska manjina, te antifašisti, svoju komemoraciju održati u petak 12. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dusan

20.03.2019. 03:33

Jevreji obeležavaju oluju. Samo kad se sjetim prošle godine i izraelskih F 16.