Više hiljada građana okupilo se danas na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na protestu protiv porodičnog nasilja pod nazivom #Spasi me.

Cilj protesta koji je počeo u "pet do 12" čitanjem imena žrtava nasilja je da se iskaže solidarnost sa žrtvama porodičnog nasilja i zatraži od države da ih adekvatno zaštiti.

Demonstranti su nosili transparente na kojima piše "Ljubav ne boli", "Nasilje nije obiteljska stvar", "Nemojmo popuštati", "Svi smo odgovorni", "Zločin, a ne prekšaj", "Nulta stopa tolerancije", "I ja sam žrtva nasilja", "Žrtva nikad nije kriva".

Protest je organizovan nakon što je početkom marta glumica i scenaristica Jelena Veljača na Fejsbuku otvorila grupu nazvanu #Spasime, koja je do sada okupila više od 48.000 ljudi.

Ona je putem ove društvene mreže pozvala građane na protest za sve one koji nisu spašeni od nasilja u porodici, a povod za protest bio je nedavni zločin na Pagu kada je otac s balkona bacio svoje četvero dece.

Jedan od zahteva demonstranata je i da se nasilje u porodici vodi kao krivično delo, a ne prekršaj.

Osim u Zagrebu, protest se istovremeno održava i u drugim gradovima Hrvatske.

Organizatori protesta ističu da je Hrvatskoj potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje, pri čemu predlažu niz jera koje bi povoljno uticale na rad institucija, bolji pravni okvir, a pozivaju i nadležne da ozbiljnije pristupe problemu porodičnog nasilja.

Protestu je prisustvovao i premijer Andrej Plenković koji je rekao da je spreman da se u ponedeljak susretne sa predstavnicima incijative.