Crna Gora potpisala bilateralni ugovor sa Velikom Britanijom kojim se olakšava ekstradicija

V. KADIĆ

06. 03. 2019. u 21:26

Црна Гора потписала билатерални уговор са Великом Британијом којим се олакшава екстрадиција

Pažin i Dankan Foto Vlada CG

Dogovorena ekstradicija i borba protiv šverca cigareta sa Britancima. Na udaru i učesnici "duvanske" afere koji su pod istragom Engleza

CRNA Gora se obavezala da isporučuje Londonu svoje državljane (ali i obratno ako ih potražuju) koji su optuženi za teška krivična dela. Dokument su pre dva dana overili Zoran Pažin, ministar pravde u vladi Duška Markovića i britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

Potpisivanje se desilo u času kada se u glavnom gradu ostrvske zemlje nalazi biznismen Duško Knežević, vlasnik kompanije "Atlas grupa", koji je u Crnoj Gori osumnjičen kao organizator kriminalnih grupa i da je državu navodno oštetio za više stotina miliona evra. Knežević ima i britansko državljanstvo i za njim je, kako kažu u Upravi policije raspisana crvena Interpolova poternica.

Iz Vlade Crne Gore su saopštili da se ovim dokumentom dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i olakšava njena primena. Ostalo je nejasno zbog čega Vlada u Podgorici na svom sajtu nije objavila da je Pažin u Londonu potpisao i sporazum o borbi protiv šverca cigareta, već je to na svom tviter nalogu napisao Dankan. Tako će se otvoriti pitanje afere "duvanskog dima" i učešća nekoliko osoba iz Crne Gore u švercu cigareta.

U Podgorici je u sredu procurela vest da se pod istragom tužilaštva Velike Britanije nalaze crnogorski državljani iz sveta biznisa. Portal "Borba" pominje imena Duška Bana i Željka Mihailovića, zbog sumnje da su novcem od šverca cigareta garantovali za milionski kredit Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore. Portal navodi da je sporna dokumentacija predata tužilaštvu u Londonu.

Pročitajte još - KNEŽEVIĆ IZ LONDONA: Imamo novca za spas "Atlasa"

Iz Građanskog pokreta URA pozdravili su potpisivanje sporazuma o izručenju i borbi protiv šverca cigareta koji su potpisali Pažin i Dankan.

- Svakako pozdravljamo potpisivanje oba sporazuma. I jedan i drugi značiće mnogo za pravnu državu koju ćemo nadamo se uskoro videti na delu u Crnoj Gori - ističe Esko Muratović, funkcioner URA.

ŠIRI OPSEG

- MEMORANDUM o razumevanju između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva ima mnogo širi opseg, bavi se krivičnim delima u oblasti poreza i carina, prekograničnim kriminalom i sličnim delima, uključujući krijumčarenje cigareta - napisali su iz Vlade na "Tviteru". Kazali su da je taj deo informacije sadržan u delu saopštenja o potpisivanju Memoranduma s ministrom Strajdom, a supotpisnik je bio i ministar Dankan. Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp kazala je da Memorandum o razumevanju ima mnogo širi opseg, kao što je i Vlada saopštila.

KNEŽEVIĆ: NISAM ZABRINUT

Duško Knežević kaže da nije zabrinut zbog potpisanog sporazuma. I dalje se nalazi u glavnom gradu Velike Britanije i smatra da će se na udaru, posle stavljanja parafa na sporazum između dve zemlje naći šverceri duvana, a ne on.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije