DVOJE gimnazijalaca iz Bara, Maida Kurgaš i Ilija Zeković, krajem februara stigli su u Nemačku, na poziv stomatologa dr Davora Glamočaka koga je ganula fotografija ovo dvoje dece koja su plakala gledajući kako 17. januara seku u dvorištu njihove škole stoletne čemprese.

Dr Glamočak, nekadašnji barski gimnazijalac, kazao je da će se u Nemačkoj deca uveriti da za prirodu još ima nade. Da vide kako Nemci čuvaju i neguju šume. Što je najavio, dr Glamočak je i ostvario - kupio je deci avionske karte, ugostio ih u svom domu sedam dana i vratio im osmeh na lice. To je, kako kaže, njegov minimum pomoći za posečene čemprese.

U zgusnutom rasporedu privatne stomatološke ordinacije odvojio je vreme za goste iz Bara.

Pročitajte još - Bar: I zmije mamac za turiste

- U Vilingen-Sheveningenu tri dana je trajao maskenbal, zajedno smo uživali u opuštenoj atmosferi. Vodio sam ih na izvorište Dunava, ispod Švarcvalda, u Frajburg gde je medicinski i stomatološki fakultet, pa u Evropa-park. U Štrasburgu smo posetili odsek genetskog inženjeringa, to je grana medicinskog fakulteta iz Frajburga. Mnogo im se sviđa u Nemačkoj. Maida i Ilija su predivni i mirni, vaspitana i obrazovana deca. Učinili su me srećnim što su moji gosti. Sa ovakvom decom Bar je grad budućnosti, grad u koji se vredi vratiti - kazao je dr Glamočak.

Glamočak sa gostima

POBEDA RAZUMA

IAKO godinama živi u Nemačkoj, jake emocije dr Davora vezuju za Bar i zato prati sva dešavanja. Bio je, kaže, mnogo tužan i besan kad su posekli čemprese, spa rećan što je razum pobedio, te će srednjoškolcima ostati njihovo dvorište, i biće još srećniji kada se u dvorištu Gimnazije zasade čempresi, a mališani dobiju vrtić na drugoj lokaciji.