Rubežani strahuju od mineralne vune

V. K.

sreda, 06. 03. 2019. u 17:28

Рубежани страхују од минералне вуне

Krovna izolacija odletela sa Železare Foto V. K.

Vetar oduvao sa vodotornja Železare krovnu izolaciju, žitelji Nikšića uplašeni. Ne znaju da li je materijal štetan, čekaju nalaz ekološke inspekcije

JAK vetar koji je pre nekoliko dana duvao u nikšićkom kraju, čupao drveće, nosio crepove, žiteljima prigradskog naselja Rubeža sa vodotornja Železare doterao je snopove mineralne vune i spustio ih na njihova manja. Vuna se "prilepila" na krovove kuća, bašte, vrata i prozore...

Dok ekološka inspekcija ne završi svoj posao, ovi ljudi živeće u strahu, ne znajući da li je materija koja je osvojila ovaj prostor opasna po zdravlje ljudi, životinja i biljke.

- Još smo živi - dočekuje nas rečima jedan od stanovnika ugroženog područja, prota Miodrag Todorović, čija porodica ima oko 10.400 kvadrata imovine, a, kako tvrdi, oko 6.500 je prekriveno staklenom vunom. - Bilo je strašno videti nešto poput gube što vam je napalo zemlju, livade, bašte. Nismo znali da li smemo gaziti i disati. Pre dvadesetak dana počele su da sa vodotornja stižu iskre vune na naša imanja, ali niko od odgovornih u Železari nije o tome vodio računa. Sada kada je dunuo severac pokušavaju da "operu ruke". Čekamo nalaze inspekcije pa da vidimo šta da radimo, možemo li ovde ostati ili ne.

Pročitajte još - Izolacija kuću greje

Komšije Pejatovići su takođe zabrinute zbog "desanta" staklene vune iz obližnje fabrike.

- Decu ne puštamo iz kuće, ne smemo prozor otvoriti, niti veš izneti - jada se Bosiljka Pejatović. - Pozvali smo ekološku inspekciju, koja se brzo pojavila, prikupila uzorke na analizu i sada čekamo rezultate. Svaki dan nam je kao godina.

Iz ekološke inspekcije "Novostima" su potvrdili da je u toku obrada prikupljenog materijala, a da će rezultati biti poznati najkasnije do kraja sedmice.

Todorovići i Pejatovići čekaju analize

IZOLATOR

IZ Železare "Toščelik" saopštili su da se ne radi o opasnom otpadu, već o vuni koja služi kao izolator krovne površine, a da su im to potvrdili stručnjaci koji se bave ovom problematikom. O zahtevu meštana, da im fabrika očisti imanja, odgovoreno je da će to učini čim dobiju instrukcije kako sakupiti najsitnije čestice vune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije