ODBOR za ljudska prava Skupštine Crne Gore je većinom glasova podržao Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, pa ovakve parove koji žele da sklope brak do tog prava deli još samo glasanje u parlamentu.

Generalni direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović potencira to da su sve osobe jednake - bez obzira na bilo koje lično svojstvo - te naglašava da se najveći broj odredaba Predloga zakona odnosi na prava i obaveza koje se za heteroseksualne partnere podrazumevaju. Istovremeno su propisani uslovi koji se moraju ispuniti kako bi partnerstvo moglo da se zaključi, a uređeni su još postupak zaključenja i prestanak partnerstva, matični registar životnog partnerstva, pravna dejstva partnerstva, normirano izdržavanje deteta partnera...


PROČITAJTE JOŠ - I gej đetići kod matičara?


Predloženi zakon se bavi i regulisanjem imovinskih odnosa, precizirajući i to da partneri imaju pravo na međusobno nasleđivanje, pa i poreski status partnera. Kada je reč o pravima i obavezama u sistemu zdravstvenog osiguranja, te domenu socijalne i dečje zaštite, istopolni partneri su izjednačeni sa bračnim drugovima, a regulisano je i pravo na posete za vreme izdržavanja zatvorske kazne.

Raspravi skupštinskog odbora su prisustvovali i predsednik Upravnog odbora NVO Crnogorska LGBT asocijacija "Kvir Montenegro" Danijel Kalezić i predsednik Upravnog odbora "LGBT Forum progres" Bojana Jokić.


LIČNI STAV

UZ napomenu da poštuje pripadnike LGBT populacije, odnosno njihovo mišljenje i opredeljenje, član Odbora dr Nedžad Drešević je procenio da crnogorsko društvo u ovom trenutku nije spremno za predloženi zakon.

Foto Portal in4s


- Zazirem od problema sa kojima se Hrvatska, na primer, već suočava, a tiču se tužbi zbog onemogućavanja usvajanja dece partnerima u istopolnim zajednicama - kaže dr Drešević (na slici).