Vektri sporan dug

B. R.

27. 02. 2019. u 07:54

Вектри споран дуг

Foto Tanjug

Reagovanje nakon što je crnogorska Poreska uprava objavila "crnu listu" dužnika. Iz pljevaljske kompanije poručuju da su u pretplati i spremni za sud

KOMPANIJA "Vektra Jakić" sa više od 10 miliona poreskog duga, prva je na novoj "crnoj listi" od 200 dužnika, a koju je objavila Poreska uprava. Za tu kompaniju iniciran je stečaj, ukinuto rešenje o reprogramu poreskog duga i blokiran žiro-račun.

- Time su pokrenute mere prinudne naplate predviđene zakonom. U toku je kontrola Poreske uprave u kompanijama gde smo već kroz nadzor uspeli da naplatimo deo poreskih obaveza, od kompanija koje su imale poslovni odnos sa na primer "Vektrom Jakić". Takođe, kroz zaplenu sredstava naplatili smo od 500.000 do 600.000 evra - pojasnili su u Poreskoj upravi.


PROČITAJTE JOŠ: Pljevlja: Zbog odrona put nije bezbedan

Više puta iz kompanije "Vektra Jakić" poručili su da dug nije toliki, jer je, kako kažu, Poreska uprava uračunala i četiri miliona koncesija za sirovine koje nisu eksploatisali.

- Ako se u tom delu ne nađe kompromisno rešenje mi ćemo pokrenuti sudski spor koji će utvrditi visinu duga "Vektre Jakić" prema Poreskoj upravi. Prema onome što se kod nas vodi mi smo čak i u poreskoj pretplati o čemu smo više puta obavestili javnost - tvrdi Milić Popović iz pljevaljske kompanije.

Zbog poreskog duga, odnosno neselektivne primene zakona Socijaldemokratska partija traži saslušanje ministra finansija Darka Radunovića i direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše pred skupštinskim odborom za ekonomiju.

- Na taj način bi se proverilo postupanje Poreske uprave u primeni zakona o reprogramu poreskih potraživanja. Cenimo da će svi članovi odbora podržati našu inicijativu, imajući u vidu da bi efikasna primena zakona imala pozitivan uticaj na budžetske prihode - kaže Mirko Stanić iz SDP.

O najvećim poreskim dužnicima moglo bi se, prema našim saznanjima, raspravljati na Odboru za ekonomiju krajem marta ili početkom aprila.


PROČITAJTE JOŠ: CG: Pasji život na pustom liscu

DUGAČAK SPISAK

NA najnovijoj "crnoj listi" nalazi se 200 kompanija čiji dug dostiže skoro 74 miliona evra. Osim "Vektre Jakić" na spisku je i "Vektra Montenegro" sa 4,5 miliona poreskog duga, "Tehnoput" ima nešto više od četiri miliona, "Fab live" sa gotovo tri miliona duga. Na listi 100 najvećih sa dugom za poreze i doprinose izdvaja se nacionalna avio-kompanija sa 19,5 miliona, Rudnik uglja u Pljevljima sa skoro 5,5 miliona, Železnički prevoz sa dugom od 4,3, odnosno podgoričke "Plantaže" koje duguju 2,77 miliona evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije