CG: Pasji život na pustom liscu

V. KADIĆ

utorak, 26. 02. 2019. u 13:28

ЦГ: Пасји живот на пустом лисцу

Foto S.Krivokapić

Nevladin sektor traži od odgovornih institucija da preispitaju uslove rada azila za pse nadomak Nikšića. Sandra Krivokapić: Tamo je više kazamat nego kutak i utočište za ostavljene životinje

OPET su glasni ljubitelji životinja iz NVO sektora, kao i volonteri, ali i oni brojniji sa društvenih mreža, koji tvrde da su uslovi života pasa u azilu na Pustom liscu kod Nikšića krajnje nehumani, i da se u toj nedođiji odvija prava drama. Jedna od volonterki za zaštitu životinja Sandra Krivokapić kaže da je pomenuti azil više kazamat za pse nego kutak gde bi te životinje trebalo da nađu utočište.

- Ono što sam tamo zatekla je horor. Dva puta sam obilazila azil i videla gladne i žedne pse, neke u lancima i fekalijama. Uspela sam do njih da dođem tako što sam se provukla kroz jednu od više rupa na žičanoj ogradi. Sve je zapušteno dok nesrećne životinje pate. U azilu ili njegovoj blizini nema veterinarske ambulante, što je morao biti uslov da se on otvori - kaže, za "Novosti", Krivokapićeva.

PROČITAJTE I:BORBE PASA U CRNOJ GORI: Institucije žmure na stradanje životinja

Ona dodaje da su o ovom saznali donatori koji šalju novac kako bi uslovi za njihov boravak bili pristojni.

- Čula sam da ih hrane suvim hlebom i granulama, i to onim jeftinim. Uvek kada bih došla, njihove činije bi bile prazne - ogorčena je Krivokapićeva. - Za Novu godinu im je stigla slama kojom je prekriven beton, ali sam sada zatekla samo njene ostatke. Na velikoj hladnoći nesrećne životinje leže na betonu i smrzavaju se. Zahvaljujući donatorima nedavno je jedna obolela šarplaninka udomljena u pansionu u Danilovgradu, gde će joj biti omogućeno dvomesečno lečenje i oporavak. Ovim životinjama se mora pomoći ili će nestati. Dešavalo se pre dve godine, verovali ili ne, da su psi jeli jedni druge!

Foto S.Krivokapić


O problemima u nikšićkom azilu čulo se i do Amerike. Nevenka Knežević, donator iz Kalifornije, kaže da je u stalnom kontaktu sa Sandrom Krivokapić i drugim volonterima.

- Zapanjena sam onim što sam čula. Jedna sam od mnogih donatora koji pomažu azilu u Nikšiću, kako bih koliko-toliko pomogla da uslovi za boravak pasa budu adekvatni. Sada kada sam ovo čula razmisliću da li uopšte više da pomažem - kaže, za "Novosti", Kneževićeva.

FEKALIJE Radnik čisti pseći boks,Foto S.Krivokapić

Azil za se pse, koji se nalazi dvadeset kilometara od Nikšića, useljen je sredinom novembra 2015. godine i prema onome što su najavljivali čelnici opštine, on je trebalo da postane sigurno utočište za pse lutalice. U međuvremenu, u pomoć je priskočila jedna engleska organizacija koja je kupila dva rezervoara za vodu i hidrofor i donirala tridesetak kućica za pse. Međutim, nakon toga usledila su vrlo česta alaramantna upozorenja volontera da je Pusti lisac postao "Aušvic za pse"!

Foto S.Krivokapić

NIJE SVE CRNO

UPRAVNIK azila Slavko Krivokapić kaže, za "Novosti", da nije ovlašćen da daje bilo kakve izjave o dešavanjima u azilu. Upravo je on pre nekoliko godina dao lokalnoj samoupravi deo svog imanja na kome je podignut smeštaj za pse. U Opštini Nikšić nezvanično su nam saopštili da u azilu ipak nije sve tako crno, da se zaposleni trude koliko mogu da poboljšaju uslove života psima, koji, kako uveravaju, nisu gladni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije