Specijalni češlja Nurkovića

M. SEKULOVIĆ

21. 02. 2019. u 15:02

Специјални чешља Нурковића

Ejup Nurković

U Rožajama "gori" pod foteljom predsednika lokalne samouprave. Tužilaštvo ispituje rad opštine i trošenje novca iz budžeta

GOTOVO da nema nikakve dileme - predsednik Ejup Nurković, prvi građanin grada na Ibru biće uskoro smenjen, saznaju "Novosti" u vrhu Bošnjačke stranke, čiji je on kadar. NJegovim radom ne samo da nisu zadovoljni u Opštinskom odboru BS, već ni u centrali stranke gde je imao podršku, ali se, kako saznajemo, konačna odluka očekuje posle povratka sa bolovanja lidera stranke Rafeta Husovića, inače potpredsednika Vlade Crne Gore. Rad Nurkovića i lokalne uprave, odnosno njihovo gazdovanje sredstvima građana, ispituje Specijalno tužilaštvo, potvrđeno je "Novostima" u OO BS Rožaje.

Opštinski odbor, inače, postavio je Nurkoviću uslov - ili će otpustiti 25 odsto od ukupno 223 zaposlena u lokalnoj upravi, ili će ga smeniti!

Međutim, moraće prvo da pođe od sebe. U Rožajama su nezadovoljni Nurkovićevim nepotizmom posle apsolutne pobede na lokalnim izborima, kao i merama "stabilizacije", među kojima je i ukidanje Agencije za projektovanje, čiji je čelnik bio Nurkovićev zet, Emir Kurtagić. Ova Agencija delovala je kao paraslužba, jer je u Opštini već postojao Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora. Kada je zapala u gubitke, odlučili su da je se "reše", zatvorili su je i otpustili 12 zaposlenih.

Pročitajte još - Rožaje: Tihi sukob zbog "prve fotelje"

- Vrlo brzo će se Opština naći u velikom problemu, jer je Agencija ugovorila poslove na mnogim mestima u Crnoj Gori, a sada je zatvorena. Agencija duguje pet zarada zaposlenima, porezi i doprinosi nisu plaćeni za godinu dana. Neko će morati da rešava te probleme, ali i da kaže šta je sa naplaćenim sredstvima od velikog broja projekata i nadzora. Gde su te pare otišle - pitaju se bivši radnici Agencije, uglavnom inženjeri.

U Rožajama niko ne veruje da će Nurković uspeti da ispliva iz brojnih problema. Mnogi njegovu smenu smatraju "završenim poslom", očekujući da on sam podnese ostavku.

- Kod nas se svaka odluka donosi posle konsultacije sa vrhom stranke - kaže predsednik Opštinskog odbora BS U Rožajama Rahman Husović, koji je bio jedan od najozbiljnijih kandidata za funkciju predsednika. - Nećemo dozvoliti da nijedan pojedinac bude iznad stranke i interesa građana. Staćemo na put nepotizmu i netransparentnosti trošenja budžetskih sredstava, neradu i nestručnosti - kazao je na sednici SO u funkciji odbornika Rahman Husović. - Vrlo brzo ćemo se pozabaviti učinkom Nurkovića na funkciji predsednika opštine. Bilo je dosta grešaka, svesni smo toga, ali, ima načina da se prestane sa takvim ponašanjem. Bošnjačka stranka ne sme padati na istim greškama, na kojima su pali naši prethodnici iz DPS.

ISKLJUČEN MOBILNI

ŽELEĆI da čujemo mišljenje Nurkovića, ponovo smo naišli na njegov isključeni mobilni telefon. Za razliku od vremena kada je uvek bio dostupan novinarima, Nurkoviću je telefon isključen ili se ne javlja, a iz kabineta je odgovor uvek isti: "Na sastanku je, bićete pozvani."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije