SPORAZUM MENjA TABLE I PEČATE: Republika Makedonija ide u istoriju

M. STANČIĆ

13. 02. 2019. u 20:41

СПОРАЗУМ МЕЊА ТАБЛЕ И ПЕЧАТЕ: Република Македонија иде у историју

"Republika Makedonija" ide u istoriju, Foto AP

Objavljen plan Vlade u Skoplju o praktičnoj primeni novog naziva države. "Republika Severna Makedonija" na prelazu Bogorodica

SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

VLASTI u Skoplju i Atini informisale su generalnog sekretara OUN Antonija Guteresa da je stupio na snagu Prespanski sporazum koji reguliše sve sporove između Grčke i Severne Makedonije, uključujući i novo ustavno ime države - Republika Severna Makedonija.

Iz Vlade Zorana Zaeva je objavljen plan praktične primene preimenovanja države Republika Severna Makedonija izvršavanjem obaveza na osnovama bilateralnog sporazuma sa Grčkom potpisanim u Prespi.

Već u sredu je u državi sa novim imenom, počela zamena saobraćajnih znakova i tabli, a prva tabla "Republike Severne Makedonije" postavljena je na graničnom prelazu Bogorodica.

Planom je predviđeno da promena svih tabli na centralnom i lokalnom nivou, treba da bude završena u roku od četiri meseca.

- Sve institucije da izvrše promenu svih digitalnih zapisa (logoa, memoranduma, elektronskih komunikacija, veb-strana) u roku od tri dana, sve institucije treba adekvatno da izmene memorandume, štampane materijale, fascikle, u roku od dve nedelje, a Ministarstvo spoljnih poslova da zameni pečate i štambilje u roku od dve nedelje - precizira se u saopštenju Vlade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) treba da počne sa izdavanjem novih registarskih tablica, u roku od četiri meseca. U međuvremenu, kao prelazno rešenje, MUP će obezbediti nalepnice sa oznakom NMK za registarske tablice vozila.

PROČITAJTE JOŠ - Republika Severna Makedonija od danas i zvanično ime države; Zastava NATO-a se vijori ispred vlade

Izdavanje novih pasoša, najavljeno je, treba da započne krajem godine. U tom prelaznom periodu, "MUP će pri ulasku ili izlasku iz Republike Severne Makedonije, u postojeće i novoizdate putne isprave stavljati pečat koji će objasniti da putna isprava pripada Republici Severnoj Makedoniji".

Prve nove banknote sa novim imenom mogle bi da budu urađene početkom 2020. godine.

U roku od pola godine, planom je predviđeno da treba da se napravi pregled i revizija statusa spomenika, javnih zgrada i infrastrukture i ukoliko se odnose na antičku helensku istoriju i civilizaciju kao deo istorijskog nasleđa Grčke, da se preduzmu adekvatne korektivne mere i aktivnosti.

GRUEVSKI: DžAFERI KAO PREDSEDNIK

BIVŠI makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je dobio azil u Mađarskoj, kaže da će, zbog izbornog tajminga, aktuelni predsednik parlamenta, Albanac Taljat Džaferi (na slici) nakratko biti predsednik Makedonije. Gruevski nije isključio mogućnost da je to rezultat dogovora vladajuće SDSM i partije Albanaca DUI da bi, kako kaže, u tom vakuumu Džaferi kao vršilac dužnosti šefa države potpisao sve one zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao. Mandat Ivanova završava se 12. maja, a drugi krug predsedničkih izbora zakazan je za 5. maj.

U NATO DO PROLEĆA 2020.

MAKEDONIJA bi mogla da postane punopravna članica NATO do proleća 2020. godine, mada će Alijansa pokušati što više da ubrza proces, rečeno je u sredu u sedištu Alijanse u Briselu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Немања

13.02.2019. 21:11

Било је природно да буде јужна Србија. Када мозга немамо ни ми ни они, ово је прелазно решење ка Источној Албанији.

Aleksandar

13.02.2019. 22:29

@Немања - Nama jeste prirodno da to bude Juzna Srbija, ali njima nije. Oni su dobili svoju drzavu nakon raspada Jugoslavije, zasto bi se ujedinjavali sa Srbijom? To smo ispustili onog momenta kad ih je Milosevic pustio da odu. Steta, jer je u Skoplju 1346. Dusan krunisan za cara... ali sve je to sada daleka proslost.

Нема издаје,нема предаје!

14.02.2019. 00:18

@Немања - И ја подржавам да се никако не "уједињују" са нама, више никада.Потпуно лочично је да их аисмилију шиптари, за то су се ионако борили Глигоров (коме се синчићу баш не враћа из БГ-а доле никако) и Тупурковски 1990-91, и да сви заједно туцају главама по џамијама, што даље од Србије и срба који требају да гледају оне који се вековима изјашњавају и осећају као срби, и са којима ће далеко лакше да се уједињују и праве своју нормалну националну државу.....

Po zasluzi

14.02.2019. 00:32

@Немања - I nikako ne priznavati nalepnice na tablicama i pecate u pasosima! Tek kada sve zamene i bude kako treba, mogu da putuju kroz Srbiju!Ni oni nama, nista ne gledaju kroz prste.

Aleksandar

13.02.2019. 22:27

@Mister Berns - Grb nece menjati, jer potice iz doba SFRJ, samo je sa njega nedavno skinuta petokraka. On ne sadrzi elemente koji smetaju Grckoj, tako da verovatno jedino grb nece biti menjan. Sto se zastave tice, menjace je, jer trenutna sadrzi "sunce Aleksandrovo".