Boka: Ribarskoj floti nedostaje luka

V. VUJNOVIĆ

ponedeljak, 11. 02. 2019. u 07:15

Бока: Рибарској флоти недостаје лука

Lazure bez mesta za brodice - Foto M. Kise

Ribari u Boki, na udaru nevremena, bez infrastrukture zabrinuti za bezbednost svojih plovila. Ministarstvo najavilo projekat od milion evra

RIBARI u Boki nemaju gde da vežu brod, pa se bojimo da bi sudbinu kakvu je nedavno imala brodica hercegnovskog ribara Siniše Đakovićeva, koja je uništena u nevremenu, mogao doživeti i ostatak flote, kaže predsednik Nacionalnog udruženja proizvođača ribe Crne Gore Marko Kise.

On podseća da je protekle decenije bilo desetak havarija, a nadležni u državi ništa nisu uradili da osiguraju bezbednost ribarskih plovila.

Pročitajte još: Obale Boke spajaće most

- Vežemo brodove gde se snađemo - ogorčen je Kise.

On priznaje i da je u slučaju havarije na vezu najveći krivac vlasnik broda, koji mora da ga osigura, ali da postoji ribarska luka takve stvari ne bi mogle da se dese, a za nepostojanje luke najveći krivac je resorno ministarstvo.

Kise se ribanjem bavi skoro 30 godina i tvrdi da se toliko priča i o izgradnji luke. Međutim, do danas ništa nije urađeno niti ima informacije da li će je i kada biti.

- Ribari ne znaju šta je sa projektom izgradnje ribarske luke u Njivicama, da li je to i dalje predviđeno planskim dokumentima. U okviru marine Lazure u Meljinama predviđena je ribarska luka, ali i nju koče ne mogu da uđu. Ne znamo ni da li će biti mesta za ribarice u okviru marine "Portonovi". U evropskim lukama ribarice su na vezu uz jahte i ničim ne ugrožavaju nautički turizam - ističe Kise, i dodaje da sada strahuju od svakog nevremena pa bi i neko privremeno rešenje bilo bolje od situacije kakva je sada.

To je, prema njegovim rečima, interes svih pedesetak članova koliko ih ima u Udruženju proizvođača ribe Crne Gore, ali i onih koji su u drugim udruženjima ili nisu članovi nijednog.

Pročitajte još: Turistički kruzeri već "haraju" Bokom i zagađuju je

Ribarska flota u Boki ima šest koča, isto toliko plivarica i oko 20 vezova za male barke. Na obezbeđenje ribarske luke nadležne obavezuje i poglavlje 13 u pregovorima sa EU.


Govoreći o sektoru ribarstva, čiji je razvoj tokom prethodnih godina pod posebnom pažnjom Ministarstva poljoprivrede, ministar Milutin Simović je kazao da će u 2019. ta podrška biti za 50 odsto veća. Za nabavku i instaliranje opreme za mesta prvog iskrcaja i za izgradnju ribarskih luka planirano je oko milion evra.

OBEĆANjA

KRAJEM prošle godine ministar poljoprivrede Milutin Simović izjavio je kako će narednih meseci biti otvarane ribarske luke u Ulcinju, Baru i Herceg Novom. Naveo je i da će to biti realizovano kroz MIDAS 2 projekat od 10 miliona evra opredeljenih za ribarstvo, od čega je ribarima trebalo da bude izdvojeno pet miliona za unapređenje flote. Na spisku obećanja bila su i mesta prvog iskrcaja ribe, što je važno ne samo za ribare, nego i za praćenje bezbednosti i kvaliteta ribe i morskih plodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije