Posle poplava Istri preti ekološka katastrofa, tone smeća zatrpale reku (FOTO)

Tanjug

ponedeljak, 04. 02. 2019. u 11:59

После поплава Истри прети еколошка катастрофа, тоне смећа затрпале реку (ФОТО)

Foto Twitter

U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota
ZAGREB - U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, gde preti ekološka katastrofa velikih razmera - upozorava hrvatski sajt Indeks.

Naime, sajt prenosi navode Inicijative građanske inicijative "Naš potok" - da su sa poslednjom bujicom, enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma i agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami, prenosi hrvatski sajt Indeks. Kako dodaje, na više mesta voda prodire ispod nasipa, te i dalje ispira materijal.

Pošto je Pazinčica reka ponornica, čiji se deo proteže čak i do Raše, preti ekološka katastrofa velikih razmera, upozorava hrvatski sajt ističući da je prosek padavina u februaru 79,6 milimetara. Indeks navodi, pozivajući se na Istramet, da je problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota već poznata duže vreme, a da je sve kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu u junu prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ - HAOS U KOMŠILUKU: Delovi Hrvatske potopljeni, kiša u BiH pokrenula klizišta, na stotine ugroženih (VIDEO)

Takođe, dodaje Indeks, velika kolicina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na severu Istre oko jezera Butonige. Kako navodi, pozivajući se na informacije sa terena, nekoliko odrona sručilo se na put iz smera Kašćerge prema Bankovcima, dok su između mesta Bankovci i Ukotici zabeležena još tri odrona.

Reč je o dva manja i jednom ogromnom odronu prilikom kojeg se cela šuma srušila na lokalni put, dodaje Indedž pozivajući se na Istramet. Za saniranje velikog odrona kod naselja Bankovci u ponedeljak u pomoć stižu bageri.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Миле Боровиште

11.02.2019. 17:03

A sto se ne odupru EU Ona I'm Sada trpa smece gde stigne,a nesmiju da zucnu.Tako treba Tim podrepasima,kad te pederi guze tako ti je.I neka.