Preokret u Crnoj Gori: Do organa bez saglasnosti uže familije

I. STOJADINOVIĆ

04. 02. 2019. u 11:28

Преокрет у Црној Гори: До органа без сагласности уже фамилије
Ministarstvo zdravlja predlaže izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti, osiguranju i doniranju. Uvode pristanak za života i donorske kartice

MINISTARSTVO zdravlja, na čijem čelu je Kenan Hrapović, nedavno je uputilo javni poziv za pripremu izmene seta ključnih zakona - o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, kao i o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu lečenja. Zakon o uzimanju i presađivanju organa i tkiva u svrhu lečenja usvojen 2016. godine podrazumevao je pretpostavljenu saglasnost, koja je trebalo da znači da su svi stanovnici Crne Gore potencijalni donori organa ako dožive moždanu smrt. Ipak, poslednju reč, prema važećim odredbama, ima porodica, čak i u slučajevima kada je osoba vlasnik donorske kartice.

Pročitajte još: DONIRANjE ORGANA U CG: Konačnu odluku donosi porodica preminulog

- Aktuelnim zakonskim rešenjem nije data mogućnost da građanin Crne Gore može da da izjavu da želi da bude donor organa i da na njegovu izraženu slobodnu volju niko ne može staviti zabranu tj. ne može je osporiti. Na taj način je postojeće zakonsko rešenje jednim delom postala brana punoj realizaciji programa transplantacije organa - kažu, za "Novosti", iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, na izmene su ih podstakle i inicijative koje su stigle na njihovu adresu, a koje su upućene od strane pacijenata koji se nalaze na programu hemodijalize, a koji nemaju srodnog donora.

- Jedno od rešenja je i to da se izmenom zakona pruži mogućnost zaživotnog davanja saglasnosti za donaciju organa koju niko neće moći da ospori. To znači ponovno uvođenje donorskih kartica, omasovljavanje njihovog preuzimanja u cilju sticanja kritične količine njihovih vlasnika koja može dovesti do održivosti transplantacionog programa - navode iz resora zdravstva.

Da su izmene dela tog zakona potrebne, ranije je saopštila i koordinatorka za transplantaciju Vesna Miranović, koja je kazala da u Ministarstvu zdravlja ozbiljno razmišljaju da o isključivanju članova porodice u donošenju odluke o doniranju organa, kada se radi o umrlim koji imaju donorsku karticu.

UKIDANjE DOPUNSKOG OSIGURANjA PREDLOŽENIM izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju tražiće se ukidanje dopunskog osiguranja koje je predviđalo da građani, za deo usluga koje su im sada pokrivene 100 odsto, plaćaju mesečne premije. Oni koji se ne odluče za dopunsko osiguranje, plaćali bi 20 odsto cene zdravstvene usluge, dok bi ostatak bio pokriven obaveznim osiguranjem. Izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti imaju za cilj postizanje bolje organizacije, pružanja kvalitetne, dostupne i blagovremene zdravstvene zaštite.

Pročitajte još: CG: Porodica donora ima poslednju reč

- Potrudićemo se da pružimo puno uveravanje građanima da nema mesta kriminalu u ovoj priči i da nema mesta priči da se pacijent može vratiti nazad iz moždane smrti i da shvate da naš sistem ima kapacitet da unapredi transplantacionu medicinu - saopštila je ranije Miranovićeva.

ZA PET GODINA 39 TRANSPLANTACIJA

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada su u Crnoj Gori urađene dve kadaverične transplantacije sa moždano umrle osobe. Prva je urađena u decembru 2013, kada su zahvaljujući humanosti građanke iz Bara, spasena tri života. Druga transplantacija urađena je u septembru prošle godine kada su od Beranca koji je bio vlasnik donorske kartice presađeni srce, jetra, pluća i dva bubrega. Kada je reč o živim donorima, iz ministarstva su nam kazali da je zahvaljujući njima do sada odrađeno 39 transplantacija bubrega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hercegov Grad

04.02.2019. 14:49

Krivo mi je jedino to sto ce oni sa dubljim djepom imati prednost nad obicnim narodom pri operacijama i zameni organa! Da ne govorimo o tone koliko moze da se pojavi zloupotreba uredbe!