NOVO rešenje u Zakonu o unutrašnjoj trgovini, prema sadašnjim najavama, doneće neradnu nedelju za 37.000 zaposlenih u tom sektoru. Takvu odluku pozdravljaju zaposleni trgovci, jer će, ocenjuju, imati jedan slobodan dan za vikend.

- Smatram da je to odlično rešenje. Imaću više vremena za porodicu i organizaciju svog slobodnog vremena jednom sedmično i to isključivo nedeljom - kazala nam je prodavačica u jednom podgoričkom butiku.

Ta vest obradovala je i Milicu, koja već nekoliko godina radi u trafici.

- Odlično je što ću imati jedan slobodan dan i to nedelju. Dosad imala sam dva slobodna dana u toku meseca i to kako mi dođe po rasporedu. Mogao je to biti bilo koji dan. Ovako to su četiri slobodna dana u mesecu - kaže Milica.

I dok zaposleni pozdravljaju najavljene izmene zakona građani kažu da će im trebati prilagođavanje da nedeljom ne idu u trgovinu što, inače, mnogi rade.


PROČITAJTE I: Crna Gora: Na posao do 67. godine?


- Šest dana u sedmici radim, jer sam zaposlena u privatnoj agenciji za knjigovodstvo. Zato sam trgovinu, veću, uglavnom završavala nedeljom u megamarketima. Sada ću morati drugačije da se organizujem, da nabavku završim neki drugi dan - prokomentarisala je Ivana K. iz Podgorice.

U Ministarstvu ekonomije, koje je i pripremilo izmene zakona, kažu da će neradna nedelja poboljšati produktivnost, da će smanjiti troškove održavanja i usluga uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih.

- Poslovi se mogu rasporediti na radne dane, a zaposleni imati neradnu nedelju što je slučaj u drugim delatnostima - obrazložila je Marina Šaković iz Ministarstva ekonomije.


PROMENA NAVIKA

PREDLOŽENA zakonska rešenja, kaže Marina Šaković, neće uticati na snabdevanje tržišta i potrošača.

- Reč je samo o promeni navika, da se nabavka obavlja ostalim danima, a ne nedeljom. Sigurni smo da i u trgovinama podržavaju ovakvu inicijativu, jer se poboljšava društvena odgovornost i daje prednost porodici - ocenjuje Šaković.