Sporazum iz Prespe je previše značajan da bi propao, rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov za tursku agenciju Anadoliju, te je dodao da ulozi koji su učinjeni, kao i pozitivne poruke iz celog sveta daju ovom sporazumu krucijalni značaj.

Pročitajte još: Albanski neće biti službeni jezik na celoj teritoriji Makedonije

"Smatram da ćemo narednih dana videti Prespanski sporazum u grčkom parlamentu na agendi ratifikacije, a nakon toga grčki parlament će glasati i o ratifikaciji Protokola o pristupanju Makedonije u NATO", istakao je Dimitrov.

Kako je rekao, nakon Turske, Makedonija je najduže u čekaonici na putu ka EU.

Dimitrov je rekao da će nakon ratifikacije u Grčkoj, učlanjenje Makedonije u NATO će biti brže, nego u Evropskoj uniji.

Pročitajte još: RUSIJA O REFERENDUMU U MAKEDONIJI: EU, NATO i SAD “jure” da uvuku Skoplje u NATO

"Formalno, u zavisnosti od brzine procesa ratifikacije Protokola u različitim parlamentima država članica, to će se dogoditi najverovatnije početkom sledeće godine", rekao je makedonski ministar spoljnih poslova i dodao da će faktički država ranije sesti za stolom sa ostalim državama-članicama NATO, možda sledećeg meseca ili u martu.

Komentarišući ideju u razmeni granica između Srbije i Kosova, Dimitrov u intervjuu za Anadolija je rekao da su u ujedinjenoj Evropi granice nevidljive.

"Razmena teritorija i etničke granice su koncepti prošlosti", istakao je makedonski ministar i dodao da je Makedonija ponosna na svoje različitosti.