PLjEVLjA - Proslava Božića u najsevernijem gradu Crne Gore obeležena je ponoćnim i jutarnjim liturgijama, održanim u hramu Svetog Georgija na Gukama, crkvi Svete Petke i Manastiru Svete Trojice


Tom prilikom okupio se u hramovima, veliki broj vernika, koji su se pričestili nakon četrdesetodnevnog posta.


Samo slavlje povodom božićnih praznika počelo je još u ranim jutarnjim časovima, na Badnji dan, odlaskom za badnjake. Slavlje praktično nije prekidano od ranih jutarnjih časova 6. januara do Božića, jer nakon svečanog nalaganja badnjaka u ponoć i tokom jutarnjih časova 7. januara služene su Božićne liturgije, gdje je prisustvovao veliki broj vernika.


Pročitajte još: STOGODIŠNjICA BOŽIĆNE POBUNE: Prekrojili i zelenaše iz 1919.
Prethodno su tokom Badnjeg dana ispred 13 hramova Mileševske eparhije, Srpske pravoslavne crkve u pljevaljskom kraju nalagani badnjaci. Kao i prethodnih godina najviše vernika se okupilo ispred hrama Svetog Velikomučenika Georgija u naselju Guke i kod crkve Svete Petke na trgu Patrijarh Varnava. Kod hrama Svetog Georgija badnjake su doneli članovi bratstva Alorića dok su na trgu Patrijarh Varnava badnjake naložili članovi crkvenog odbora Svete Petke.Božićni praznici na kratko u zavičaj dovedu više hiljada Pljevljaka, koji su poslednjih godina u potrazi za poslom napustili rodni kraj. Sama atmosfera tokom praznika, na kratko, podseti na nekadašnja vremena u gradu pod Golubinjom, kada je grad bio pun života.