IAKO su Đorđije Vujičić, Dragutin Šlagi Vujović i Marko Blečić, članovi nikšićkog Planinarsko-smučarskog društva "Javorak", pre osam godina dobili status zaslužnih sportista Crne Gore, a tadašnji predsednik države Filip Vujanović nagradio ih ordenima za hrabrost, to nije bilo dovoljno da zadrže doživotne naknade koje im je Ministarstvo sporta dodelilo za izuzetan uspeh - osvajanje Mont Everesta (8.848 m).

Na izuzetan sportski uspeh bačena je senka, jer je doživotna mesečna naknada ukinuta Đorđiju Vujičiću, a odluka je stigla nakon što je ministar sporta Nikola Janović tražio od tužilaštva da ispita kako je trojici alpinista dodeljen status vrhunskog sportiste. Drugom osvajaču Everesta Vujoviću pre godinu dana je suspendovano pravo na naknadu, a to najverovatnije čeka i Marka Blečića, koji je napunio 35 godina i "stekao pravo" na naknadu.

Godinu dana Ministarstvo sporta pokušava da dokaže da uspon na vrhu Himalaja nije vrhunski rezultat, smatrajući da je hrabrim Nikšićanima nezakonito dodeljen status vrhunskih sportista.

Pročitajte još - "Okliznuli" se sa krova birokratije

- Ne bi nas začudilo da nam sada Janović zatraži i vraćanje ordena - kažu ogorčeni planinari Vujičić, Vujović i Blečić. - Godinu dana se ministar nije udostojio da nas primi na razgovor. Ovakvim odnosom on ubija naš višedecenijski rad sa podmlatkom, a deca ne mogu biti motivisana. Svuda u svetu je alpinizam označen kao vrhunski sport, ali evo ne i u Crnoj Gori. Kada smo izneli crnogorsku zastavu na vrh Everesta bili smo ponos države, a sada nam se ne priznaje taj uspeh.

Iz Ministarstva sporta odgovaraju da je uvidom u rešenja i dokumentaciju koju su preuzeli od bivše Uprave za mlade i sport utvrđeno da je pogrešno primenjen tada važeći zakon o sportu jer nije bio ispunjen zakonski uslov za utvrđivanje statusa vrhunskih sportista za navedena lica, zbog čega postoji sumnja da je tom prilikom izvršeno krivično delo.

Za vrhunske rezultate mesečna doživotna naknada iznosila je 960 evra.

PRVI CRNOGORCI NA KROVU SVETA

TROJICA Nikšićana stala su na krov sveta, ćudljivi Mont Everest, 22. maja 2010. Do tada su dva puta napadali ovaj vrh, ali ih planina nije htela. Bez pompe su ispraćeni iz rodnog Nikšića, a dočekani kao heroji. Njihova imena upisana su zlatnim slovima u istoriju crnogorskog sporta i alpinizma jer su prvi Crnogorci koji su stali nogama na "krov sveta". Četiri dana su se verali i spuštali niz gudure surovih Himalaja kako bi prevazišli mnogobrojna iskušenja i barijere, ostvarujući san prethodnih nikšićkih ekspedicija koje su bezuspešno pokušavale da pobede prirodu.