BIJELA: Servisi podrške za mališane

V. V.

24. 12. 2018. u 16:28

БИЈЕЛА: Сервиси подршке за малишане

Khogali, Purišić i Delić - Foto V. Vujnović

U Bijeloj otvoreno prihvatilište za decu žrtve nasilja i prva SOS linija. Ministarstvo rada i partneri u projekat uložili ukupno 128.000 evra

U DEČJEM domu "Mladost" u Bijeloj otvorena su dva nova servisa podrške za decu i mlade: Prihvatilište za decu žrtve porodičnog naselja i Nacionalna SOS dečja linija, čime je zaokružen plan transformacije ove ustanove. Već dve godine u okviru Doma je i Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kaže da se Prihvatilište nalazi u zgradi u okviru Doma i da ima dve stambene jedinice za dvoje, odnosno četvoro korisnika. Reč je o privremenom obliku zaštite deteta do rešavanja problema koji je nastao u porodici. Za adaptaciju, uređenje i opremanje objekta Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdvojilo je 88.000 evra, a za Nacionalnu SOS dečju liniju 30.000. Unicef je donirao 10.000 za obuku zaposlenih.

Pročitajte još: Mališani dobijaju sklonište u Bijeloj

Ministarstvu su partneri bili Unicef, "Telekom", Univerzitet Donja Gorica i saradnici iz regiona.

- Možemo reći da je ovo veliki dan za svu decu koja će koristiti naše usluge, a njihov osmeh i njihova radost su najvažnija ocena našeg zalaganja da budemo društvo okrenuto pravim vrednostima, društvo u kome će se u potpunosti poštovati prava dece - rekao je ministar Purišić.

Direktor Doma Vladimir Delić ocenio je da je iskustvo omogućilo ovoj ustanovi da, prateći evropske standarde, uvede savremene oblike zaštite ove osetljive i ranjive populacije.

Šef kancelarije Unicefa za CG Osama Makavi Khogali uz čestitku je dodao da mu se posebno sviđa činjenca da ovakve svečanosti u Crnoj Gori organizuju tek kada ono na čemu rade bude u potpunosti u funkciji.

OTVORENA VRATA

U DEČJEM domu u Bijeloj sada boravi 68 štićenika. Za njih je u petak organizovan i Dan otvorenih varata, manifestacija osnovana pre 45 godina, pa su mališane obišli brojni darodavci ne samo iz Herceg Novog, već i iz drugih gradova Boke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije