BRISEL - Evropska komisija je dodelila Hrvatskoj dodatnih 6,8 miliona evra kao pomoć za jačanje upravljanja na spoljnim granicama Evropske unije.

Iznos od 6,8 miliona evra dodeljen Hrvatskoj deo je šireg paketa od ukupno 305 miliona evra za pomoć u upravljanju granicama i migracijama, prenela je Hina.

Najveći deo namenjen je Grčkoj - 289 miliona evra, Italiji 5,3 miliona i Kipru 3,1 milion evra.

Sredstava su namenjena za jačanje prihvatnih kapaciteta, zaštitu žrtava krijumčarenja ljudi i jačanje kapaciteta za nadžor i upravljanje granicama, ali i za jačanje nadžora granice i sposobnosti policije, što uključuje troškove, odnosno naknade za prekovremeni rad i opremu.

PROČITAJTE JOŠ - JUNKER HVALI HRVATSKU: Zagreb se u EU ponaša pozitivno, kao da je njen osnivač

U saopštenju Komisije, takođe, se kaže da će biti uspostavljen "mehanizam nadžora kako bi se osiguralo da sve mere koje se primjenjuju na spoljnim granicama budu proporcionalne i potpuno u skladu sa temeljnim pravima i zakonima EU-a o azilu".

S najavljenom svotom ukupna pomoć Hrvatskoj za migracije i upravljanje granicama dosegla je gotovo 23,2 miliona evra.

Osim toga, na raspolaganje Hrvatskoj stavlja se 108 miliona evra u okviru fonda za azil, migracije i integracije i fonda za unutrašnju sigurnost unutar sadašnjeg višegodišnjeg finansijskog okvira od 2014. do 2020.