NIJE prvi put da proizvođač hrane prizna da pravi robu različitog kvaliteta za različita tržišta. Ona u istočnoj Evropi, uglavnom, najgore prođu. Tako je čuvena italijanska kompanija "Barila" objavila na društvenim mrežama da je testenina koja se prodaje u Hrvatskoj lošija nego u Italiji, jer su istraživanja, navodno, pokazala da Hrvati, za razliku od Italijana, ne vole tvrdu testeninu! Namirnice iz uvoza u Srbiji, smatraju stručnjaci, daleko su od kvaliteta koji se poštuje u ozbiljnim zemljama EU.

Kako prenose hrvatski mediji, jedna korisnica "Barili" testenine htela je da zna zbog čega je kvalitet lošiji kod njih nego u Italiji, a iz ove kompanije su joj odgovorili da razlike u kvalitetu nema, ali da Italijani više vole tvrđu testeninu.


PROČITAJTE JOŠ:
"Barila" se širi po svetu

Mnogi potrošači hrane, ali i kućne hemije, često imaju izgovor da robu prilagođavaju određenom tržištu. Svakako, tu se uvek "zalomi" da manje kvalitetni sastojci završe upravo u onim namirnicama koje su namenjene zemljama trećeg sveta.

- Sve to vređa dostojanstvo - jasan je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. - Vidi se da Evropska komisija nije imuna na pritiske kompanija. One imaju veće prihode nego što su budžeti Hrvatske i Srbije zajedno. Smešno je reći da Hrvati nisu navikli na tvrdu testeninu. Šta bi za nas rekli, da volimo gnjecavo. Ko zna kakav je kvalitet svega kod nas. Sve što nema uputstvo na nemačkom ili italijanskom, a piše na srpskom ili hrvatskom, kod toga treba zaboraviti na kvalitet.

Kako objašnjava Papović, tako je i s kućnom hemijom. Kod nas nije zabranjeno da se sve i svašta ispušta, a u zemljama EU jeste, pa onda za naše tržište može bilo šta da se pošalje, jer nema problema da se zagađuje životna sredina.

- Zašto bi strane kompanije pravile dodatne troškove, ukoliko ne moraju - smatra Papović. - Uvek sam za to da se kupuje domaće, čak i kada je testo u pitanju. Nema prevelike razlike između italijanskog koje je namenjeno našem tržištu i domaćeg, a strano je duplo skuplje. Oni ako misle da je njihovo kvalitetnije, neka to i dokažu.


PROČITAJTE JOŠ:
Iskoristite vodu od testenina

"NUTELA" I HIP

NEDAVNO je pozdravljena i odluka pojedinih proizvođača da se promeni praksa i počnu da se proizvodi roba samo za jednu, "evropsku" vrstu proizvoda. Tako je bilo najavljeno da će krem "nutela" biti isti za sve, kao i da će biti isti procenat povrća u svim HIP-ovim kašicama, bez obzira na to za koje su tržište namenjene.