Duge cevi i pendreci dobrodošlice (VIDEO)

J. KERBLER

16. 12. 2018. u 14:45

Дуге цеви и пендреци добродошлице (ВИДЕО)

Snimak "akcije" policije prema azilantima / Print screen Youtube

Evropski mediji prozivaju Hrvatsku zbog najnovijeg incidenta i ponašanja prema izbeglicama. Svedoci govore o otimanju mobilnih telefona. Bez pokretanja procedure za traženje azila

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“ - ZAGREB


POŠTO je više evropskih medija objavilo da hrvatska policija na granici sa Bosnom i Hercegovinom tuče izbeglice, a vlast to demantovala, pojavili su se i snimci na kojima se vidi da policajci pendrecima udaraju migrante. Novinari nemačkog servisa ARD analizirali su materijal koji je tajno snimljen i na kojem se vidi grubo policijsko postupanje, oduzimanje mobilnih telefona, ali i drugih stvari koje su migranti posedovali.

Materijal je snimljen u blizini graničnog prelaza Užljebić, preko kojeg najčešće i dolazi izbeglički talas iz BiH prema Hrvatskoj.

Migranti su i pre ovog slučaja, više puta, upozoravali na grubost hrvatske policije, ali je to uvek demantovano uz napomenu da se postupa po pravilima službe. Za iskaze migranata tvrdilo se da ne postoje pravi dokazi i da je reč o pritiscima na hrvatsku vlast kako bi se lakše prešla granica.

Pročitajte još: Zagreb: Nema sporazuma s BiH, nema vraćanja imovine

Snimke je prikupila organizacija "Border violens monitoring". Obavljeni su i razgovori sa onima koji su navodno pretučeni, a želeli su u Hrvatskoj da zatraže azil. Svi oni tvrde da su doživeli neverovatne grubosti i da im policija nije omogućila da uopšte pokrenu proceduru za traženje azila. Tako izbeglice optužuju Hrvatsku da krši međunarodne konvencije, iako je pre neki dan u Marakešu dala zeleno svetlo za sporazum kojim se legalne migracije regulišu po celome svetu.

Da li je reč o autentičnim snimcima teško je proceniti, iako se tvrdi da su kamere bile sakrivene i postavljene po šumama koje dele granicu dve države, pre svega u mestu Lohovo. Na snimcima se čuju i pucnji, a reč je o video-materijalu od 240 časova. Navodno se prati proterivanje gotovo 350 ljudi u jednom danu, među kojima su mnoge žene i deca. Neki od snimaka su u mraku, a vide se hrvatski policajci kako drže duge cevi i mašu pendrecima. Na jednom snimku se vidi naredba policajca da se izbeglice svrstaju u red, i kako jednoga od njih policajac udara pendrekom.

SVE JE ZAKONITO OGLASIO se i hrvatski MUP tvrdnjom da je sve zakonito. - Ne radi se o proterivanju stotine migranata iz BiH, već o postupanju policije na samoj graničnoj crti i primeni instituta odvraćanja - tvrde u MUP-u.

Prikupljene su i čaure metaka koji su ispaljeni iz pištolja koje koriste hrvatski policajci. Na mestu gde su snimci navodno nastali nema granične policije iz BiH, a migrante dovode kombijima do granice. Tada im predstoji pešačenje od nekoliko kilometara kako bi došli do hrvatske granice, koju u ovom času čuva oko 6.500 policajaca i ostalog osoblja.

NEMA VIŠE ČESTITKI

BROJ onih koji silom žele da uđu u Hrvatsku na putu prema Zapadu sve je veći. Za postupanje prema izbeglicama hrvatska vlast je sve donedavno dobijala komplimente čelnika Evrope, pre svega Angele Merkel, ali sada se svi više govori o brojnim kršenjima evropskih zakona i Konvencije o izbeglicama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Kilimandzo77

16.12.2018. 17:22

Saljem poruku onima sto slusaju a ne vide Stoo gledaju a ne cuju uh moracete ovo u montazi.... Hrvati borci za ljudska prava

Деда Јагош

16.12.2018. 21:42

Са'ће Ангела још више да их похвали, а можда добију и коску за добро понашање...