SINDIKAT zdravstva Crne Gore uputio je zahtev ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, kako bi sa njim ponovo razgovarali o povećanju zarada. Pre svega, lekari smatraju da primaju plate koje su na dnu lestvice zarada u javnom sektoru. Zbog toga mnogi specijalisti odlaze iz zemlje, a građani moraju da se leče van zemlje.

Kako je objasnila predsednica sindikata, Ljiljana Krivokapić, reč je zapravo o usaglašavanju sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Ministar je pristao da se sastane sa sindikatom i razgovori će se održati sledeće nedelje.


PROČITAJTE JOŠ: Golubović opet pred sudom

- Zdravstveni radnici proteklih godina su održavali socijalni mir u Crnoj Gori. Mi smo trpeli i radili, a pritom su drugima zarade povećavane. Formula za računanje zarada je ista u svim delovima javnog sektora, a keoeficijenti složenosti kod nas se određuju Granskim kolektivnim ugovorom. Ja sa tri stepena obrazovanja, što je najviši određeni stepen, imam koeficijent 11, dok sekretarica u nekoj javnoj ustanovi ima 18. Neshvatljivo je da medicinski radnici budu u podređenom položaju. Ne tražimo nemoguće, niti bilo šta mimo onoga što nam sleduje, samo da budemo ravnopravni - kazala je Krivokapićeva za "Novosti".

Ona je istakla da mogućnosti povećanja zarada medicinarima ima, i bez najavljenog povećanja budžeta, te da je bolja opcija da se rastereti komunikacija sa privatnim ustanovama i ostvari mogućnost da pacijenti specijalistički pregled obave u domovima zdravlja kako bi se na taj način uštedelo na isplaćivanju putnih troškova. Sve to, kako tvrdi Krivokapićeva, moguće je kroz racionalizaciju utroška lekova, manje upućivanje pacijenata na lečenje van zemlje i u privatnom sektoru.

- Takvo funkcionisanje je planirano kao "bajpas", dok ne ostvarimo mogućnost da koristimo potencijale u javnom zdravstvenom sistemu. To su uštede koje treba iskoristiti kako bi novac ostao u državnom zdravstvu - ističe Krivokapićeva.

Zaradu u zdravstvu, po formuli obračuna, čine osnovna zarada i minuli rad, to je startna zarada, a u bolnicama i Kliničkom centru zaposleni imaju mogućnost dežurstva, prekovremenog rada... Prema rečima Krivokapićeve, startna zarada lekara, bez minulog rada iznosi 550 evra, dok medicinski tehničari mesečno zarade od 300 do 380 evra.

- Mi tražimo uvećanje startne zarade, što znači da kolega koji završi medicinski fakultet nema platu 550 evra, već od 700 do 800 evra, pa da kasnije u daljem radu i usavršavanju može da se zaradi i do 2.000 evra - poručila je Krivokapićeva.


PROČITAJTE JOŠ: Nova dijagnostička oprema Opštoj bolnici u Beranama

ZAHTEV

NAKON što je iz Fonda za zdravstveno osiguranje najavljeno da će budžet za narednu godinu biti veći za 32 miliona evra, te da će iznositi ukupno 237 miliona evra, Sindikat doktora medicine podneo je zahtev ministarstvu da se lekarima povećaju zarade, i to doktorima medicine za 225, specijalistima za 350, a supspecijalistima za 400 evra. Kako su iz FZOCG kazali, uvećanje budžeta se ne odnosi na povećanje zarada medicinarima.