DA se Zakon o zabrani kockanja maloletnim osobama i dalje ne poštuje, govore podaci istraživanja sprovedenog u srednjim školama. Više od polovine ispitanih učenika u Bijelom Polju izjasnilo se da zna nekoga ko ima problem sa kockanjem, a 21 odsto njih je taj problem uvideo kod svog prijatelja, kazali su iz Asocijacije za demokratski prosperitet – "Zid".

Pročitajte još: PETICIJA GRAĐANA NOVOG PAZARA: Kladionice dalje od škola

- Iako smo verovali da je situacija o pitanju dostupnosti igara na sreću maloletnicima znatno poboljšana i da su zaposleni u objektima za priređivanje igara na sreću počeli strogo pratiti starost korisnika, razuverava nas podatak poslednjeg istraživanja koje je rađeno u nekim srednjim školama u Crnoj Gori - kazali su iz ADP Zid. - U barskoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi je anketirano 200 učenika, a 29 odsto njih potvrdilo je da često upražnjava igre na sreću. Više od trećine ispitanih đaka navelo je da je kockanje deo slobodnog vremena mladih.

Pročitajte još: PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANjA: Prva cigareta sa četrnaest godina

Podaci Asocijacije govore da je od 163 ispitanih učenika u Bijelom Polju, uzrasta od 13 do 19 godina, njih 76 odsto izjavilo da je nekada igralo neku igru na sreću, najviše tombolu, pa sportsku kladionicu. Otvoren nalog na internet kladionicama ima 14 odsto ispitanih učenika, a isto toliko njih na kockanje mesečno potroši više od 100 evra.

U saradnji sa ovom organizacijom, već pet godina radi i Savetovalište "Entera" koje sprovodi stručan tretman za pomoć osobama sa problemom zavisnosti od kockanja. Iz savetovališta su nam kazali da prema karakteristikama i posledicama koje izaziva kockanje, ono se deli na rekreativno, problematično i patološko. U poslednju grupu kockara, prema njihovim rečima, spadaju osobe koje su zavisne od igara na sreću.

- Te osobe, uglavnom, imaju problem u gotovo svim oblastima života. Preokupirani su kockanjem, često pozajmljuju novac, lažu porodicu kako bi prikrili koliko su zavisni od ovog poroka - rekla je psiholog Vesna Kraljević. - Nemirni su i razdražnjivi u situacijama kada im kockanje nije dostupno. Pored toga, imaju potrebu za učestalijim "okušavanjem sreće" sa većim sumama novca. Potrebno je naglasiti da je potreba "vađenja", tj. vraćanja klađenju, kako bi povratili izgubljeni novac, karakteristična za sve kockare.

ČESTO SUICIDNI

PREMA rečima psihologa Vesne Kraljević, oko 20 odsto osoba koje su zavisne od kockanja pokuša da izvrši samoubistvo. Među fizičkim posledicama, Kraljević ističe neke koje mogu izazvati trajna oštećenja - bolesti srca, nesanica, dijabetes, tikovi, itd.