Crna Gora: Teško odolevaju lepoti poroka

I. Stojadinović

ponedeljak, 12. 11. 2018. u 07:45

Црна Гора: Тешко одолевају лепоти порока

Javna ustanova za lečenje od zavisnosti u Crnoj Gori "Kakaricka gora"

Povećan broj Crnogoraca zavisnika od droge, alkohola i kocke. Čak 15.000 građana uzima drogu, a među narkomanima i maloletnici

BOLESTI zavisnosti imaju tendenciju rasta svuda u svetu, pa i u Crnoj Gori. Prema procenama, među Crnogorcima je više od 15.000 zavisnika od droge, a alarmantno je povećan broj maloletnih narkomana. Podaci iz istraživanja Instituta za javno zdravlje iz prošle godine pokazuju da je u populaciji od 15 do 35 godina, njih 14,3 odsto probalo ilegalne droge, a da je 11,2 odsto koristilo droge prošle godine.

Pročitajte još: Crnogorska policija zaplenila više od tri tone droga

Jedina javna ustanova za lečenje od zavisnosti u Crnoj Gori "Kakaricka gora" u toku prošle godine primila je 82 zavisnika od droga, alkohola i kocke. Od početka ove godine, za rehabilitaciju u toj ustanovi prijavile su se 73 osobe, od kojih je većina muškaraca, njih 67. Kako su kazali "Novostima", najveći broj klijenata su heroinski zavisnici, ali su primetili da je sve više osoba sa problemom alkoholizma.

- Posebno su česti slučajevi da su osobe koje su zavisne od kocke zavisne i od neke vrste droge. U ukupnom broju korisnika naših usluga broj zavisnika od kocke se kreće između pet i sedam odsto - kazali su u JU "Kakaricka gora". - Tretman u našoj ustanovi počiva na pristupu da oporavak od bolesti zavisnosti ne predstavlja samo uspostavljanje apstinencije, već podrazumeva promenu životnog stila, ponašanja, razmišljanja i stavova, što je, u suštini, dugoročan proces.

USLOVI OSNOVNI uslov za prijem u ustanovu je da je prisutna autentična motivacija za lečenjem kao i dobrovoljnost. Neophodno je da potencijalni klijenti poseduju lekarsko uverenje za kolektivni smeštaj, ličnu kartu, knjižicu, kao i dokumentaciju o prethodnim lečenjima, ako ih je bilo.

Pročitajte još: U Crnoj Gori uništeno tonu i po više droge u odnosu na 2017.

Kako su objasnili iz "Kakaricke gore" tretman se sastoji iz dva dela. Prvih godinu dana zavisnici borave u ustanovi, nakon čega sledi još godinu dana u toku kojih su klijenti obavezni da po pozivu stručnog tima dođu na testiranja na prisustvo psihoaktivnih supstanci, kao i na grupne psihoterapije. Za prvi deo lečenja je neophodno mesečno izdvojiti 1.000 evra.

Zahvaljujući glavnom gradu i Ministarstvu rada, participacija klijenata koji su državljani Crne Gore iznosi 230 evra mesečno.TERAPIJA

RADNO-OKUPACIONA terapija je osmišljena na način da omogućava klijentima da se osećaju korisno, vide rezultate svog rada, stvaraju pozitivan odnos prema radnoj disciplini, stiču radne navike, kao i da razvijaju samodisciplinu. Ovaj vid terapije obuhvata manuelne, kreativne, rekreativne, edukativne i ostale aktivnosti, s ciljem korekcije ponašanja, a u skladu sa psihofizičkim mogućnostima svakog pojedinca.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije