U Budvi je u sredu, pod motom "Pokolenja dela sude", održana Centralna proslava jubileja veka od državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.


Tom prilikom obratio se prvi predsednik Crne Gore od uvođenja višepartijskog sistema i nekadašnji savezni premijer Momir Bulatović, koji je rekao da 7. novembar predstavlja veliki datum crnogorske prošlosti.

"Pre četiri godine, kada smo obeležavali početak Velikog rata, prisetili smo se da je tada moćno Austro-ugarsko carstvo vojno napalo malu i iscrpljenu Srbiju. Cilj nije bio da je pobedi i osvoji. Poklič je bio "Srbija mora umreti". Isto se odnosilo i na Crnu Goru, mada nije bilo rečeno. U istoriji modernog ratovanja teško je naći sličan primer objave rata. Srbi nisu bili dobri ni kao robovi, već samo mrtvi", rekao je Bulatović, prenosi crnogorski sajt "In4s".

On je ukazao i na ogromne žrtve koje je odneo Prvi svetski rat.

PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL U CRNOJ GORI: Milo traži od Srba u Crnoj Gori da ustaju na himnu koju je pisao ozloglašeni ustaša

"Često zamišljam Srbiju u kojoj su onih 1.300 kaplara ostali živi, izrodili decu i radovali se unucima. I Crnu Goru iz koje Austro-ugari nisu internirali u Mađarsku cvet naših muških glava, kojima se nikada nije saznalo ni broja, ni strva. Kamo lepe te sreće. Sve te žrtve zaslužuju poštovanje i zahvalnot. Šta god mi trenutno mislili, one su ugrađene u naš životni kod. One nam donose iskonski strah od ljudske gluposti i odvratne sebičnosti. One treba da upozore kuda ove dve strašne ljudske mane mogu dovesti. Svakoga, a posebno nas u Crnoj Gori. Zato, u pamet se braćo", rekao je Bulatović.


foto V.Kadić


On je osudio zabranu ulaska u Crnoj Gori istaknutim srpskim intelektualcima, rekavši da se i to "čudo neviđeno" desilo na našu sveukupnu sramotu.foto V.Kadić


Protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić poručio je da je pre 100 godina svaki Bokelj od Debelog brega do Spiča znao da nije Crnogorac, a da je svaki Crnogorac znao da je Srbin.


foto V.Kadić


Napomenuo je da postoje oni koji mrze sve što je srpsko, "negirajući činjenice i pri tom stvaraju fantastične teorije kao što je ona da je Sima Milutinović Sarajlija zaludio Njegoša srpstvom i kosovskim mitom, a Njegoš sve Crnogorce ubedio da su Srbi i da su potomci kosovskih junaka".


Podsetio je i da priznavanjem Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora postaje Montenegro, te da počinje vulgarna montenegrizacija u svim sferama.


foto V.Kadić


"Od reda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Braići, Bečići i Paštrovići Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine. Gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore", poručio je Krivokapić, prenosi "In4s".


foto V.Kadić

PROČITAJTE JOŠ: SRAMNI PLAKATI U CRNOJ GORI PROTIV SRBA: Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

Predsednik Odbora za proslavu 100 godina oslobođenja Budve Marko Bato Carević kazao je da je ponosan na obeležavanje najslavnijeg datuma crnogorske istorije.


foto V.Kadić


On je istakao da preci nisu imali dilemu da li treba da se bore za slobodu.

"Ovaj veličanstveni skup pokazuje da su besmrtne i neprolazne vrednosti koje su krasile naš narod kroz vekove, a u centru kojih je uvek bila sloboda", istakao je predsednik Odbora za Srbe u regionu Miodrag Linta.


foto V.Kadić


On je naglasio da oko pitanja slobode sa Srbima nikada nije bilo pogađanja niti kompromisa.

"Braćo Srbi, budite ponosni na vaše pretke! Nemojte nikada da zaobravite činjenicu: ideje oslobođenja i ujedinjenja su večne. Onaj koji žali za okupatorom, taj teško može biti Bolkej, Crnogorac, Hercegovac, teško može biti Srbin. Budite istrajni na svom putu, izdržite i prebrodite sva iskušenja! Dosta je bilo nesloge među Srbima, mnogo nas je koštala. Budimo jedinstveni kao što je bila najveća i najbolja generacija onih velikana iz 1918. godine. Neka je večna slava našim precima i oslobodiocima i ujediniteljima. Neka večno živi narod Crne Gore i Boke", poručio je Linta.


foto V.KadićRAKOVIĆ I ANTIĆ PORUČILI: ISTORIJU NIJE MOGUĆE MENjATI


Srpski istoričari, Čedomir Antić i Aleksandar Raković, kojima je vlast u Crnoj Gori zabranila dolazak na obeležavanje veka od tzv. Podgoričke skupštine, poručili su da je istoriju nemoguće menjati i da su Srbi preživeli sve okupacije.


Dvojica od četvorice srpskih intelektualaca, kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, Antić i Raković, putem video bima obratili su se prisutnima u prepunom budvanskom Mediteranskom sportskom centru.


Antić je rekao da mu je drago što je konačno došlo vreme da se srpski narod Crne Gore, srpski narod Boke Kotorske uputi ka slobodi i ka demokratiji.


Sila je utočište slabog, a (Milo) Đukanović ne bi ovaj progon prema svima nama primenjivao da ne vidi da mu preti politički kraj. Uveren sam da ova stogodišnjica našeg oslobođenja i ujedinjenja ponovo svedoči o velikim težnjama našeg naroda i ponovo svedoči o njegovoj istorijskoj pobedi. To što režim Đukanovića nastoji da promeni istoriju, što je nemoguće, govori o tome na kojoj bi strani on i njegove pristalice bile 1914. i 1941. godine. On istorijski jeste poražen, a da li će biti poražen u budućnosti je pitanje koje se odnosi na budućnost čitavog našeg naroda", istakao je Antić.


Napominje da oni nisu izgradili novu crnogorsku naciju, jer znaju da, kada bi je izgradili demokratski, morali bi da je izgrade u bratstvu sa Srbima i Srbijom, a ne negirajući ih.


Oni nisu uspeli ni u čemu drugom, osim da budu privezak i sluge moćnih i silnih na ovome svetu. Upravo zato, u borbi za vaša nacionalna prava, u borbi za ravnopravnost srpskog naroda, u bori za jednu činjenicu - da je Crna Gora makar i srpska - vi imate sva prava da se pobunite, imate sva prava da izborite ravnopravnost sa drugim narodima”, rekao je Antić u obraćanju putem video-bima, a celu proslavu portal In4S je prenosio uživo.


Istoričar Aleksandar Raković je, kako je naveo, srpskom narodu “srpske Boke” i “srpske Crne Gore”, poručio da “režim Đukanović-Marković”, nije uspeo da ih onemogući da im se obrate, da zato treba da budu strpljivi I da smo “mi kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji i okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko”.


I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti večan. Moja osnovna poruka je - ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more”, poručio je Raković.