ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U parku na splitskim Bačvicama u sredu rano ujutro oko 4.40 muškarac, za koga se kasnije ispostavilo da je bio pod dejstvom alkohola, srušio je spomenik Radi Končaru, postavljen na visokom kamenom postolju. No Končar, organizator NOB u Hrvatskoj i narodni heroj Jugoslavije, kao da mu je uzvratio - postolje mu je palo na nogu i teško ga povredilo!

Pročitajte još - Hrvati veličaju ustaštvo, a ruše srpske spomenike

Okolni stanari su čuli zapomaganje i pozvali policiju i Hitnu pomoć posle čega je vandal odveden u bolnicu.

- Čim bude zdravstveno zbrinut u bolnici, preduzećemo sve dalje mere i obaviti kriminalističko istraživanje da vidimo kako je došlo do rušenja spomenika - rečeno je u splitskoj policiji.

Split je odmah najavio da će sanirati štetu i ponovo postaviti spomenik koji će u prvo vreme čuvati i zaštititi.

Mnogi Splićani ogorčeni su na novi čin vandalizma, jer je u ovom gradu i pre bilo rušenja spomenika, skidanja imena ulica, postavljanja spomenika koji se vezuju uz ustašku prošlost:

- Nije ovo prvi antifašistički spomenik srušen u Hrvatskoj. “Nepoznati počinitelji” srušili su ih oko tri hiljade od 1990, bez straha da će ih bilo ko otkriti i kazniti. Antifašizam kao civilizacijska vrednost nije stvar prošlosti, već je i te kako potreban i danas kad fašizam koji je naneo Splitu, Hrvatskoj, Evropi i svetu toliko zla, ponovo jača - ističu u splitskom SDP-u.

Spomenik Radu Končaru je jedan od retkih koji u Splitu do sada nije rušen.

TOLERANCIJA

Reagovali su i u gradskoj upravi Splita najoštrijom osudom rušenja spomenika: “Sigurni smo kako je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita, koji osuđuju ovakav vandalizam i divljaštvo”.