Zaev: Ohridski dogovor konstitutivan element države

M. Stančić

02. 11. 2018. u 15:11

Premijer Makedonije otkrio detalje predloženih ustavnih amandmana dostavljenih u Sobranje

Заев: Охридски договор конститутиван елемент државе

Foto: Vlada RM

SKOPLJE

OD STALNOG DOPISNIKA

Po predlogu Vlade Makedonije, drugim ustavnim amandmanom odluke ASNOM-a biće zamenjene proglasom prvog zasedanja ASNOM-a uz dodatak Ohridskog okvirnog dogovora kaji će biti konstitutivni element države, izjavio je premijer Zoran Zaev objašnjavajući detalje teksta za promene najvišeg akta koji je u petak ušao u skupštinsku proceduru prema obevazama iz sporazuma sa Grčkom potpisanim u Prespi.

Pročitajte još:Zaev sa bivšim poslanicima VMRO razmatra amandmane

- Prvi amandman se odnesi na zamenu reči Makedonija sa Severna Makedonija i to se čini svuda u Ustavu, osim u članu 36, gde postoji istorijski aspekt. Drugi je deo Preambule, gde se odluke ASNOM-a zamenjuju proglasom prvog zasedanja ASNOM-a i dodaje se Ohridski okvirni sporazum da bi bio konstitutivni element države. Taj deo je ugrađen u Ustav i tu se samo dodaje formulacija Ohridskog okvirnog dogovora, precizirao je Zaev govoreći u Vladi.

Trećim amandmanom, pak, kako je ukazao, dodaje se samo jedan stav, republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

Pored potvrđivanja makedonskog identiteta, u četvrtom amandmanu navodi se da republika štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i unapređuje njihove veze sa otadžbinom, rekao je Zaev.

- Ostaje naša briga za dijasporu, ali na evropski način je sačinjena preformulacija člana 49 da ne izazove određene druge smetnje u budućnosti i stajaće i republika se pritom ne meša u suverena prava drugih država i u njihove unutrašnje poslove, rekao je Zaev novinarima u Skoplju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije