LUŠTIČANI SU TAOCI INVESTITORA: Na hercegnovskom poluostrvu, iako nemaju puteve i vodu, dobra poseta

V. VUJNOVIĆ

ponedeljak, 22. 10. 2018. u 11:45

ЛУШТИЧАНИ СУ ТАОЦИ ИНВЕСТИТОРА: На херцегновском полуострву, иако немају путеве и воду, добра посета

Jovan Moric

Izletnički turizam i kamperi obeležili su leto u atraktivnim mestima na poluostrvu Luštica, a dobru posetu imali su i u domaćoj radinosti

IZLETNIČKI turizam i kamperi obeležili su leto u atraktivnim mestima na poluostrvu Luštica, a dobru posetu imali su i u domaćoj radinosti. U proseku je dnevno oko dve hiljade turista posećivalo plaže i izletišta od Rosa, Žanjica, Mirišta, Ponte Veslo, do Oblatna i drugih mesta na hercegnovskoj strani Luštice. Dobra poseta nastavljena je i u postsezoni, kaže predsednik Mesne zajednice Luštica Jovan Moric, ipak meštane i dalje tište problemi sa saobraćajnom infrastrukturom i vodosnabdevanjem.

- Sezona je protekla bez požara, po kojima je bila karakteristična prethodna, a privatni smeštaj u luštičkim selima doživeo je procvat. Ima dosta novih vila sa bazenima, čiji vlasnici prate standarde visokog turizma, ali s druge strane, infrastruktura, naročito putna, ne prati tempo razvoja tog dela turističke ponude - ocenio je Moric. - Put između sela je naša žila kucavica, zato ćemo nastojati da se postojeći glavni put kroz Lušticu, od Radovića, Oblatna, Mardara, prema Žanjicu i drugi krak prema Zabrđu do Krašića - dovede u pristojno stanje.

Uređenje putne mreže moguće je, prema njegovom mišljenju i u fazama, uz ulaganja od 50.000 do 60.000 godišnje, s obzirom na to da opština nema da izdvoji 200.000 za novi put. Etapno uređenje, po četiri-pet kilometara, omogućilo bi da za nekoliko godina putni pravci među selima budu uređeni i široki pristojnih pet metara. Na sličan način, samoinicijativno i bez skupog projekta meštani su uradili javnu rasvetu.

PROČITAJTE JOŠ: Herceg Novi: Puni kreveti i luka

- Za 30.000 evra smo kupili i postavili stubove, ugradili lampe i osvetlili sela. Nadamo se da ćemo taj posao do kraja godine završiti i u Mardarima i Tićima - kaže Moric.

I vodosnabdevanje je problem. Lokalno stanovništvo koristi bistjerne, a nabavka kubika vode sa prevozom košta 10 evra. Opština Herceg Novi donira dve-tri cisterne mesečno za svako domaćinstvo, ali je za normalno funkcionisanje potrebno više.

MAMULA ŠANSU za priključak na vodovod Luštičani vide i u projektu uređenja Mamule koju Oraskom planira da pretvori u ekskluzivni turistički kompleks, što podrazumeva i odlično snabdevanje i vodom i električnom energijom. Hoće li biti mogućnosti za to, pokazaće vreme, mada iz iskustva meštani znaju da je svaki njihov projekat uslovljen nekom većom investicijom.

- Tokom sezone cisterna sa vodom od sedam, osam kubika se naručuju svaki drugi-treći dan. To su troškovi koji poskupljuju smeštaj - ukazuje Moric.

Da bi se krenulo u rešavanje ovog problema, potrebno je da Opština donese odluku o utvrđivanju lokacije za izgradnju objekta vodovodne infrastrukture, jer je to pravni osnov za realizaciju potencijalnog projekta.

- Za vodovod treba obezbediti sredstva. Jasno nam je da vodovod neće proći dok ne krene neki ozbiljniji projekat na Luštici, tako da Luštičani ostaju u poziciji talaca velikih investitora. Za naše potrebe dovoljne su i vodovodne cevi, promera od 10 ili 12 cm, da bismo mogli da dobijemo onu količinu vode koja bi omogućila da radimo i poslujemo normalno - uveren je naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije