Kliks piše: Pad zainteresovanih za izlazak na izbore u BiH

Tanjug

sreda, 03. 10. 2018. u 17:15

Кликс пише: Пад заинтересованих за излазак на изборе у БиХ

Ilustracija
Foto: Tanjug

Prema poslednjim podacima istraživanja, koje je sprovela kompanija "Valicon", o izlasku birača na predstojeće opšte izbore BiH je u padu u odnosu na 2014, a pogotovo u odnosu na 2010. godinu
Prema poslednjim podacima istraživanja, koje je sprovela kompanija "Valicon", o izlasku birača na predstojeće opšte izbore BiH je u padu u odnosu na 2014, a pogotovo u odnosu na 2010. godinu.

Na osnovu istraživanja koje sprovodi kompanija "Valicon" u FBiH najverovatnije će izlaznost na izborima, koji će biti održani u nedelju 7. oktobra, izaći manje od 50 odsto, dok ona, zbog neizvesnosti izlaska u levom krugu birača, u pesimističnom scenariju ide bliže 40 nego 50 odsto, preneo je sarajevski portal "Kliks".

Razlozi za ovako malu izlaznost leže u činjenici da je, kako se navodi, veliki broj onih birača koji još uvek nisu odlučili za koga će da glasaju.

U ovom slučaju, to je gotovo jedna petina manje od izbora 2014. godine.

Pročitajte još - Srbin protiv Srbina u CIK BiH


Može se zaključiti, navodi se, da BiH ne odstupa od generalnog trenda u zemljama nastalim posle raspada Jugoslavije, ali i u zemljama nekadašnjeg Varšavskog bloka - u većini njih učešće na izborima je u negativnom trendu.

Nove političke stranke novim idejama, sudeći prema trenutnoj izlaznosti, do sada nisu uspele, u većoj meri i podjednako u svim delovima BiH, povući birače da se odazovu.

Dobrim delom razlog za ovako niske procene izlaznosti, kada bi danas bili izbori, leži u nedovoljno organiziranoj saradnji "srodnih" stranaka i/ili u odsutnosti jednog jasnog favorita.

U slučajevima kada se glasovi dele na više stranaka uz odsutnost jasnog favorita na kraju može doći i do veće stope apstinencije.

Izostanak optimizma kod "levih birača", građanski orijentiranih stranaka, znatno utiče na odluku o izlasku na glasanje, a znamo da upravo ti birači prave razliku između veće i manje izlaznosti, navodi se u istraživanju.

Uz napomenu da javno objavljivanje prognoza može da utiče na izlaznost i sam rezultat, portal piše da je to jedan od razloga što sve više prognoza u različitim zemljama na kraju "ispadnu kao pogrešne".

Drugi razlozi, navodi se, kriju se u fenomenu tzv. društveno nepoželjnih odgovora u anketama - situacija u kojoj anketirana osoba ne želi "da prizna" za koga će ustvari da glasa, ali i u tzv. taktičnom glasanju, situacija u kojoj birač daje svoj glas na izborima nekom samo zato da druga stranka ne bi pobedila i/ili jer njegov prvi odabir ne može biti pobednik.

Odlučivanje u poslednjim danima u ovakvim slučajevima dodatno komplikuje prognoze izlaznosti - u BiH je na izborima 2014. godine 30 posto birača u poslednjoj sedmici kampanje odlučilo koga bira - pa tako mogu u poslednji trenutak odlučiti da ne izađu.

Bude li došlo do ikakvih promena između prognoze i konačnog rezultata, "Valicon" će odmah nakon izbora pripremiti detaljnu analizu migracija birača između različitih opcija u tzv. Post-poll istraživanju, preneo je portal "Kliks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije