Rožaje: Otkaz dobija četvrtina zaposlenih?

M. SEKULOVIĆ

subota, 29. 09. 2018. u 08:57

Рожаје: Отказ добија четвртина запослених?

Poslednja sednica SO Rožaje / Foto Opština Rožaje

Lokalna uprava u Rožajama pred kolapsom, kreditno zadužena 14 miliona evra i planira otpuštanja. Sanacioni program predsednika Ejupa Nurkovića bez podrške opštinskih odbornika

LOKALNA uprava u Rožajama, koja je u rukama Bošnjačke stranke posle apsolutne pobede u ovoj opštini, jer nije prihvaćen stav centrale da napravi koaliciju sa "prirodnim saveznicima", Socijaldemokratama i DPS, nalazi se pred potpunim kolapsom. Stanje je toliko teško da će kao prva mera posao u lokalnoj upravi do kraja godine morati da napusti 25 odsto zaposlenih, od ukupno njih 223.

Naime, usled prekomernog zapošljavanja posle prethodnih lokalnih izbora na kojima je BS pobedila DPS, a posebno u predizbornoj euforiji i strahu od poraza na lokalnim izborima održanim u maju, BS je igrala široko i zaposlila veliki broj ljudi, kojima se sada duguje osam plata, doprinose, poreze...


PROČITAJTE JOŠ:
U BARU NE TRPE UVREDE: Kažnjen sa 105 evra jer je komšinicu nazvao “debelom”

Stvar je došla do tačke ključanja, pa se fotelja ljulja predsedniku opštine Ejupu Nurkoviću, kome bi uskoro podršku mogli da uskrate i njegovi odbornici i izazovu "puč" sa ostalim partijama u opštinskoj skupštini.

U pokušaju da se zaustavi brod koji tone, Nurković je na poslednjoj sednici SO Rožaje odložio raspravu o kreditnom zaduženju lokalne uprave od 5,8 miliona evra, ali je pred odbornike stavio sanacioni program opštinskih javnih finansija. Nurković je obavestio javnost da Opština duguje oko 14 miliona evra, od čega su osam miliona kreditne obaveze, a šest miliona su dugovanja zarada zaposlenima, porezi i doprinosi, kao i obaveze prema dobavljačima.

- Jedna od mera u programu sanacije je smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama, koja podrazumeva otpuštanje zaposlenih u visini do 25 odsto ukupnog broja. Predviđeno je i ukidanje pojedinih lokalnih službi kroz novu sistematizaciju radnih mesta, a predviđen je i reprogram prema dobavljačima. Ukoliko se hitno ne pristupi sanaciji, finansije će se još više usložiti - kazao je Nurković.

Rahman Husović, koji je slovio za najozbiljnijeg kandidata za Nurkovićevu fotelju, posle majskih lokalnih izbora rekao je da se zarade, porezi i doprinosi moraju isplatiti zaposlenima, ali na zakonit način.

- Niste dobili zeleno svetlo za kreditno zaduženje, ali ja ću braniti interese stranke i građana jer ne želim da im bacamo prašinu u oči. Mi smo otvoreni za saradnju sa svim odborničkim klubovima kako bismo poboljšali trenutnu tešku situaciju. Moramo praviti projekte, a ne planirati da otpuštamo radnike. Nemate ovlašćenje da radite ništa što vam ne odobri Klub odbornika - bio je jasan Husović.


PROČITAJTE JOŠ:
Titu u Podgorici podižu spomenik

PRIMEDBE

NA sanacioni program primedbe je imao i odbornik DPS Ruždija Kalač.

- Ponuđeni program ne budi nadu jer ne sadrži činjenice na kojima bi se negativan trend mogao zaustaviti. Ukoliko se usvoji sanacioni plan i odobre kreditna sredstva, lokalna uprava će biti dužna najmanje 16 miliona evra - kazao je Kalač, nabrajajući ustanove i preduzeća kojima je opština osnivač, a kojima su posle dolaska BS na vlast obaveze drastično uvećane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije