Pupovca napali u Zagrebu, vidno potresen tokom razgovora o incidentu

V. N.

28. 09. 2018. u 16:59

Lider SNV danas gađan hranom kada je izašao sa sednice hrvatskog parlamenta. ovaj napad je za cilj imao otvoreno manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje, saopštava SNV

Пуповца напали у Загребу, видно потресен током разговора о инциденту

Foto Tanjug

PREDSEDNIK Samostalne demokratske srpske stranke, lider Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac napadnut je juče na zagrebačkoj pijaci Dolac, gde je pogođen gomilom hrane dok je prolazio sa stranačkim kolegom Borisom Miloševićem.

- Danas mi je teško o tome govoriti. Za dva do tri dana daću izjavu, sve ću reći - rekao je sinoć za "Novosti" dr Milorad Pupovac. Lider Srba u Hrvatskoj bio je iskreno potresen i nekoliko časova posle mučnog incidenta u Zagrebu i glas mu je doslovno drhtao dok smo razgovarali.

- Molim vas dajte mi vremena, sve ću uskoro da kažem.

Kako je saopšteno iz SNV, sve se dogodilo nešto posle 14 sati, nakon završetka sednice parlamenta, dok su Pupovac i Milošević prolazili pored bistroa "Amfora".

U jednom trenutku, navodi se, Pupovac je osetio udarac u desnu stranu tela, a kad se okrenuo, video je da je pogođen većim i manjim ostacima hrane. On pretpostavlja da je hrana bačena na njega s jednog od bližih stolova restorana.

- Ovo nije prvi, ni verbalni, ni fizički, nasrtaj na Pupovca, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih saradnika, Borisa Miloševića. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mestu na kojem se Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, reč je ne samo o bezobzirnosti, već i o karakteru potencijalno opasnog fizičkog napada na njih - navodi se u saopštenju.

I po tome kako je izveden, ističe se, ovaj napad je za cilj imao otvoreno manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje Pupovca i Miloševića:

- S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se duže vodi, a posebno proteklih sedmica, protiv Pupovca i SDSS, ovaj napad ne treba nikog da iznenadi, jer ta kampanja podstiče ljude ne samo na mržnju, već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je žao zbog svega što se dogodilo Miloradu Pupovcu, ali da neće da "doliva ulje na vatru loših odnosa Srba i Hrvata". On je rekao da su emocije uvek uzavrele kada se govori o odnosima Srba i Hrvata, ali da je njegova poruka pomiriteljska jer od sukoba niko neće imati korist.

Napad na dr Pupovca, kojeg se inače svaki dan može da vidi u centru Zagreba, osudili su hrvatski političari iz vladajuće koalicije i opozicije. Šef Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak, koji je u koaliciji sa opozicijskim SDP-om, rekao je da su napadači “bagra” i zapitao se do kada će se to tolerisati.”Ovi divljaci su sve glasniji, a većina ćuti. Zar treba neko da ubije Srbina u Zagrebu da se ljudi osveste šta se događa”, rekao je Beljak za “Novosti”. Predsednik HSS-a kaže da treba stati na kraj zatucanoj Hrvatskoj, dok su napadom na Pupovca zgroženi i i Hrvatskoj narodnoj stranci koja je dio vladajuće koalicije. “To je nezamislivo u demokratakom svetu”, rekli su nam u HNS-u, a u Istarskom demokratskom savezu tvrde da je sve to slika današnje Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Raca Milosavljevic

28.09.2018. 17:25

.... to su EU vrednosti .... u Hrvatskoj tako,mada mnogo vece zlo je otimanje imovine ... na Kosovu i Metohiji otima se stoka,traktori,letina,uzurpira se zemlja,kuce stanovi ...

naranca

28.09.2018. 20:40

@Raca Milosavljevic - @racamilosavljevic E moj druze u CRO su vec sve to uradili!!!!!!!

naranca

28.09.2018. 20:42

@ime ili nadimak - @mikizg Kazu!!!! Pa imaju tisucu(3 hiljade) diktorskih disertacija na tu temu!!!

Bojan Zvornik

28.09.2018. 17:36

Ma da li je moguće? U lijepoj njihovoj tako nešto da se desi? Sigurno opet neka četnička podvala.

naranca

28.09.2018. 20:35

@Vadadada - @vadada Ma nemaju ni oni ali ovo rade za novine da pokazu da imaju.Promidzba je velllllllllka stvar.Tako su I dobili rat.

Miki - Zg

28.09.2018. 17:41

To sam i najavljivao u nedavnim komentarima .Nakon verbalnih izljeva mržnje klerofašista ,katotalibana ,,a pasivnosti hr. institucija države ,čak opravdanje toga od populističke preds. kreću i fizički nasrtaji na čelnike Srba u Hr. Prosto jedno se stvara ustaško ludilo ;od otkopavanja ustaških zločinaca iz 2: svjets: rata ;misa za njih ,ponovnog sudskog lova na Srbe ( nove optužnice ), napade na SNV ,štampu ( Novosti ) itd.

BRATEE

28.09.2018. 17:43

Strasnoooo...to se zove EU...Mislim da ne postoji nigde na Zemlji neki narod koji moze toliko mrzeti i biti toliko veliko zlo kao u ljepoj njihovo...tj..jadnoj njihovoj ustaskoj tvorevini !!!

Spiridon S.

28.09.2018. 17:45

Tuziti NDH sudu za ljutska prava u Strazburu..Citav svet treba upoznati sa monstruoznom fasistickom tvorevinom i njenom krvavom povijesti..Nikad i niko nije imao logore za decu i morbidniji nacin ubijanja i mucenja..Sramota za planetu zemlju je NDH sa svojom prosloscu i sadasnjicom..

Disonantno

28.09.2018. 17:49

Treba čuvati ljude koji daju doprinos pomirenju i glas manjinama ne bi li se njihov polozaj popravio da budu most međju zavadjenim nacijama. Umesto glinenih golubova oni treba da budu primer. A kada grese i oni oko njih treba da iz tih gresaka uce kako da zajedno budu bolji. Umesto toga se utrkuju da negiraju i sve zasluge. Niko ne zasluzuje linc niti da daje zrtve da bi se iskupio za svoje slabosti. Oni koji su se uzvisili u jednom trenutku mogu da izaberu i da sidju sa scene da bi drugi dosli.

Radosavljević Mileta

28.09.2018. 18:11

U pitanju je samo nastavak delovanja"tisućuljetnje hrvatske uljudbe", što u prevodu na srpski jezik znači "hiljadugodišnja hrvatska kultura"!

Ceca

28.09.2018. 18:42

Srbi su im omogucili da imaju drzavu, da ne budu austro-ugarski konjusari i sluge,i pored toga oni su ubijali, proterivali i maltretirali sve sto ima srpsko ime! Kakvi su to ljudi?

Dragan Cvetanović, Beograd

28.09.2018. 18:54

Pa šta onda ? Srbe decenijama masovno napadaju i u EU ali o tome ne pišete ništa! Jel to, kao kad odemo u EU više nismo Srbi ili šta !?

naranca

28.09.2018. 20:46

@Dragan Cvetanović, Beograd - @dragancvitanovic Da normalno .E a zato Srbin nikad u EU.Zna covek iz naroda.Instiktivno oseca opasnost.Zato Ne u EU ako ne mislis da te gadjaju lebovima po ulici.

Dačo

28.09.2018. 19:19

Чуди ме како уопште је жив,али ваљда несмеју,или им још неодобравају

Војин

28.09.2018. 19:26

Загреб 10.07.2016.г "Вечерњи лист" Европска комисија у својим анализама сврстава Хрватску међу земље с најлошијим изгледима привред. раста у дугом року у ЕУ. Проблем је и низак квалитет* људског капитала, а резултати хрватских студената на ПИСА тесту - међународној процени знања и вештина на подручју математичке и читалачке писмености* испод просека су 65 земаља обухваћених испитивањем и међу најлошијима су у ЕУ. Да нису можда и за то Срби криви !?

Niko

28.09.2018. 19:35

Da li su oni iz Evropske Unije.? Sta ocekivati drugo od njih. Nacija koja mrzi sve oko sebe. Pitam da li kod njih postoji osecanje i rec ljubav?

L, Nikolic

28.09.2018. 20:10

Hrvati su Najveći Foliranti na Svetu. Onisu Izmišljena Nacija, Izbaciti ih EU .

naranca

28.09.2018. 22:30

@L, Nikolic - @lnikolic Zasto ih izbaciti?????????Pa njima je tamo I mesto.Neka ostanu 1000 godina u EU.

zaliv.net

28.09.2018. 20:12

Onda mozete misliti kako prolaze obicni Srbi tamo! Hrvati se po Srbiji setaju slobodno i bez straha, koliko smo mi blesavi pa to je za medalju!

Dragan Stain

28.09.2018. 20:40

Ljudi, hajdemo svi u Zagreb, tamo imaju viška hrane. Bolje nego u Beogradu, ovde te gađaju računima i kaznama. Svi u Zagreb, živela hrana!

naranca

28.09.2018. 22:29

@Dragan Stain - @draganstain Ma to je specijalni kruh. placen novcima specijalne policije.A ti sa tvojim prezimenom…...Nemoj nigde da ides.

Mitar

28.09.2018. 20:44

Budala ima svuda, ali da vidimo kako ce na ovo da reaguje hrvatska drzava... Kladim se da ce biti ili nista ili neko prazno i formalno saopstenje.

MatijaBG

28.09.2018. 20:52

Čuj, vidno potresen..Pupovac i njegova stranka su vlast u HR, on je sa HDZ-eom u koaliciji..možda ga je napala opozicija, a ne zato što je Srbin.

Nikola U.

28.09.2018. 21:01

Nezamislivo.... Zgroženi smo... Bla, bla, bla... ŠTA ĆETE PREDUZETI, hrvatske "civilizirane" demokrate? Znam: ništa!

Njivar

28.09.2018. 21:04

U Njemačkoj su Kola gađali jajima, a Jošku Fišera crvenom farbom, a Saru Vagenkneht sa tortom u lice, A taj Pupavac bi mogao respektirati zemlju u kojoj živi, a ne da jede ono što se ne jede

Jasenovac

28.09.2018. 21:09

A pitaju se zasto niko nece da investira u moderno nacisticku hrvatsku nego svi biraju Srbiju? To je pokazatelj ko je u pravu ako se vec nemozemo dogovoriti!

Šone Šiptar

28.09.2018. 21:19

One koji posle ovakvih manifestacija mržnje prema srbima, letiju po hrvatskom primorju bih obesio za noge, jer nemaju minimum nacionalnog i ljudskog dostojanstva.