UKOLIKO Odbor direktora Instituta Igalo prihvati inicijativu Ministarstva prosvete i razmotri mogućnost trajnog prenošenja vlasništva nad Dečjim odeljenjem u kome skoro tri decenije radi područno odeljenje OŠ "Dašo Pavičić" ili im ustupi ovaj objekat na dugoročno korišćenje, ne kraće od 10 godina, problem organizovanja nastave u Igalu, odnosno preseljenja 240 mališana u Sutorinu, protiv čega se roditelji bune, bio bi dugotrajno rešen.

Ministarstvo bi, kako je saopšteno, brzo rekonstruisalo zgradu koja sada, kako je procenjeno nije bezbedna za boravak dece, pa je zbog toga Uprava škole i predložila preseljenje u Sutorinu.

Predsednik Odbora direktora Instituta Zoran Kovačević potvrdio je da su dobili zvaničan dopis Ministarstva, a smatra i da nema barijera da se ta tema stavi na dnevni red sednice Odbora.

- Ministar Damir Šehović i predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, što se tiče Instituta Igalo, kucaju na otvorena vrata, ali ja sam samo jedan od pet članova tog tela. Mi smo tu da sve ono što je moguće i realno sprovedemo. Ako postoji volja na svim nivoima moguće je sve ispuniti. Da li će to proći u Odboru, da li će predstavnici vlasnika u odboru i sami vlasnici koji odlučuju dati saglasnost na takvu odluku, ne znam - objasnio je Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ - NORVEŽANI GOSTI JOŠ ČETIRI GODINE: U Institutu Igalo sezona do kraja oktobra

Jedan od problema je što su objekat i zemljište Dečjeg odeljenja, kao i jedna parcela prema naselju Šištet pod hipotekom. Prema njegovim rečima, to bi moglo predstavljati deo procedure jer se ne može razmatrati dugoročno ustupanje, a još manje prenošenje vlasništva ako je upisan teret na imovinu.

Zoran Kovačević

VEĆINSKI VLASNIK VLASNIK većinskog paketa akcija Instituta (56,4) jeste država, dok oko 27 odsto akcijskog kapitala ima Hotelsko-turističko preduzeće "Vila Oliva", podgoričkog biznismena Žarka Rakčevića. U planu Saveta za privatizaciju za ovu godinu je peti tender za prodaju većinskih akcija.


- Dok se taj teret ne prebaci na neki drugi objekat ili zemljište, ne može se predlog ministra Šehovića razmatrati. Da bi se to uradilo, treba uraditi procenu vrednosti, angažovati veštaka.

PROČITAJTE JOŠ - Radnici Instituta Igalo strahuju od privatizacije

S druge strane, banka mora prihvatiti prebacivanje tereta na drugu nekretninu jer je ugovorom definisana ova. Znači svi učesnici u tom procesu moraju biti dobrovoljni i saglasni, a što se tiče mene, kao Igaljanina, uvek ću dati podršku da Igalo dobije školu - jasan je Kovačević.

Inicijativu ministra Damira Šehovića pozdravio je i predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić, od koga ideja o prenošenju vlasništva nad Dečjim odeljenjem i potekla.

Prema njegovim rečima, to je jedino moguće rešenje u ovom momentu ali i trajno rešenje za problem škole u Igalu.

Katić je potvrdio i da je Opština spremna da finansira rekonstrukciju objekta.