Lepoti Pošćenja divio se i Cvijić

Veliša KADIĆ

16. 09. 2018. u 07:25

"Novosti" u živopisnom selu kod Šavnika, najlepšem u Crnoj Gori. Meštani se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom

Лепоти Пошћења дивио се и Цвијић

Selo Pošćenje kod Šavnika

SELO Pošćenje, kod Šavnika, smatra se najlepšim u Crnoj Gori. Taj epitet mu je pre više od jednog veka darovao čuveni prirodnjak i geograf Jovan Cvijić u svojim putopisima. A da je istaknuti naučnik bio u pravu, uverili smo se kada smo posetili nekadašnje sedište drobnjačkog plemena, centar srednjovekovne župe Komarnice, čiji verni svedok je crkva posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice. Tu su i stećci izuzetne umetničke vrednosti, stari sedam vekova, ukrašeni ćiriličkim natpisima i prikazima ratnika na konjima, sa oružjem i šlemovima.

Lepotu kraju daju dva lednička jezera, kanjon Nevidio sa rekom Komarnicom, etno-selo koje je podigao danas nažalost upokojeni Dragan Gašo Lalović, vrhunski alpinista i član Gorske službe spasavanja.

HRONIČARI su zapisali da je kroz Pošćenje nekada prolazio važan srednjovekovni put Risan - Moštanica (Onogošt) - Pirlitor - Prijepolje i dalje sve do Dunava. I danas, samo koji korak dalje na izlazu iz sela, tutnje vozila novom magistralom koja povezuje Risan preko Nikšića sa Žabljakom.

Drčni i ponosni Pošćenjani za problem iseljavanja crnogorskih sela ne krive samo nemaštinu, tranzicije, nego i nove puteve. Kažu, da su napravljeni pre više decenija, možda bi bilo manje selidbi. Ovako...

- Napravili su ih da bi se lakše odlazilo!

SELO broji stotinak domaćinstava, meštani se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, u poslednje vreme i ugostiteljstvom. Turistički potencijali su ogromni i vredelo bi da se iskoriste.

Na praznik Uspenija Presvete Bogorodice (slava crkve) sabrali su se Pošćenjani i njihovi prijatelji oko seoske svetinje.

- Sela su nam opustela, sve nas je manje u njima. Zato treba da se sabiramo u svetim hramovima i obilazimo grobove naših predaka - kaže paroh Draženko Ristić.

Praznik Uspenija Presvete Bogorodice u Pošćenji / Foto V. Kadić


SVETOSAVCI

DUHOVNI život u ovom kraju cveta. Narod je u veri. Selo je stecište svetosavaca Kosovčića, od kojih se s vremenom razgranalo više od 40 bratstava. Svetosavskim saborom u Pošćenju i susednim Dužima, u Crnoj Gori počinju svetosavske svečanosti. Već dve godine blista krst na seoskom uzvišenju Kosove glavičine, stradalnom kamenu prvog drobnjačkog episkopa Dionisija Abazovića Kosovčića. Predanje govori da se na tom mestu nalazilo utvrđenje i u njemu barutana iz koje su Drobnjaci punili puške u bojevima protiv Turaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)